Βουτιά του δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη για τον Μάιο

Βουτιά του δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη για τον Μάιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:45 Δημιουργία 08/05/23, 16:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απροσδόκητη πτώση σημείωσε τον Μάιο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη, με τις επίμονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενέργεια να ανατρέπουν τις προσδοκίες για μια εαρινή ανάκαμψη.

Σύμφωνα με έρευνα ο δείκτης της Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες για τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο -8,0.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις προσδοκίες σημείωσε πτώση, μειούμενος στο -19,0 τον Μάιο από -13,0 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, «εξανεμίζοντας όλες τις ελπίδες για οικονομική αναζωογόνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η Sentix.

Οι ανησυχίες

Το ζήτημα της ενεργειακής ανεπάρκειας, η εξασθένιση των καταναλωτικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού και οι ανησυχίες των καταναλωτών για τις αναγκαστικές επενδύσεις στα συστήματα θέρμανσής τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην αδύναμη ανάκαμψη, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο μιας σειράς πολιτικών που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Γερμανία προώθησε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα συστήματα θέρμανσης που θα εγκατασταθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 είτε σε νέες οικοδομές είτε σε παλαιά σπίτια θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστό έως και 65% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποκλείοντας ουσιαστικά τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι χτισμένη σε πήλινα πόδια, αρχίζει να παραπαίει», αναφέρει η έρευνα.

Η οικονομία της ευρωζώνης είχε ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες, και πλήθος οργανισμών, από το ΔΝΤ έως την ΕΚΤ, έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το ευρωπαϊκό μπλοκ. Όμως η πρόσφατη αδυναμία, ιδίως στη μεταποίηση, ρίχνει σκιά σε αυτή την ανάκαμψη, ιδίως καθώς ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η δημοσκόπηση σε 1.276 επενδυτές διεξήχθη μεταξύ 4-6 Μαΐου, σύμφωνα τη σχετική ανακοίνωση της Sentix.

Αν σου άρεσε κάνε