Το «γεράκι» της Ολλανδίας βλέπει αυξήσεις επιτοκίων στο 5%

Το «γεράκι» της Ολλανδίας βλέπει αυξήσεις επιτοκίων στο 5%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:29 Δημιουργία 07/05/23, 19:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Oι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να δείχνουν αποτέλεσμα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

Το ολλανδικό «γεράκι» της ΕΚΤ δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να επιβραδύνει την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων, στις 25 μονάδες βάσης. Όμως, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, είπε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων στο 5% από το σημερινό 3,25%, ή και υψηλότερα, εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμένει.

«Η πολιτική μας λειτουργεί με κάποια καθυστέρηση, οπότε τα μεγαλύτερα αποτελέσματα από όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας», δήλωσε ο κ. Κλάας Κνοτ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Buitenhof.

Ερχονται κι άλλες αυξήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών να διαμορφώνεται στο 3,75% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη αλλά και η μικρότερη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρχισε η ΕΚΤ να συσφίγγει την πολιτική της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις. Στο ερώτημα σε ποιο επίπεδο θα κορυφωθούν τα επιτόκια, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν απάντησε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός καθώς τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης έτρεχε με ρυθμό 7%. Από την άλλη πλευρά, ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- μειώθηκε, έστω και οριακά, στο 5,6% μετά από ένα 10μηνο συνεχών αυξήσεων του. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμά φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί καθώς επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, αν και παραμένει σε διψήφια επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5% έως 5,25%, η δέκατη συνεχόμενη από τον Μάρτιο του 2022, αλλά αυτή είναι πιθανό να είναι και η τελευταία στην προσπάθεια της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αν σου άρεσε κάνε