Λαγκάρντ για επιτόκια: «Είμαστε ακόμα στο ταξίδι...»

Λαγκάρντ για επιτόκια: «Είμαστε ακόμα στο ταξίδι...»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:32 Δημιουργία 04/05/23, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της, μετά και τη σημερινή αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, η πρόεδρός της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είπε μεταξύ άλλων πως «δεν σταματάμε τις αυξήσεις, έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε», ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι «είμαστε ακόμη στο ταξίδι» με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν τον Μάρτιο για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

«Σφίγγα» για το τελικό επιτόκιο

Στην ερώτηση, αν το 3,75% θα είναι ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, όπως θεωρούν οι αγορές και επομένως θα ήταν και το τελικό επιτόκιο, η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι το σημερινό ύψος τους δεν είναι επαρκώς περιοριστικό.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, όπως προκύπτει από την έρευνα τραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, από την οποία προέκυψε ότι έχουν γίνει πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης πιστώσεων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως υπήρξαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ μίας μεγαλύτερης αύξησης σήμερα, κατά 50 μ.β., όπως αυτή που έγινε τον Μάρτιο, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν υποστήριξε να μη γίνει καμία κίνηση και ότι τελικά υπήρξε μία πολύ ισχυρή συναίνεση στην απόφαση για μία μικρότερη αύξηση.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι οι προοπτικές του δεν έχουν αλλάξει με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς ο γενικός δείκτης μειώθηκε λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας και της εξομάλυνσης των εφοδιαστικών αλυσίδων, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Υψηλότερες αυξήσεις μισθών

Για τις αυξήσεις μισθών επεσήμανε ότι ενισχύθηκαν περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι ανακτούν μέρος της απώλειας που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ορισμένοι τομείς μπορούσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους λόγω της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης και της αβεβαιότητας που υπήρξε. «Αν και τα περισσότερα μέτρα των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών κινούνται σήμερα περί το 2%, ορισμένοι δείκτες έχουν αυξηθεί ελαφρά και δικαιολογούν αυξημένη παρακολούθηση», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Αν σου άρεσε κάνε