Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% δείχνουν τα στοιχεία για πληθωρισμό και δάνεια

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% δείχνουν τα στοιχεία για πληθωρισμό και δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:11 Δημιουργία 02/05/23, 17:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές είναι οι ενδείξεις που συνηγορούν σε μικρότερη του 0,5% αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μετά από ένα μεγάλο διάστημα συνεχών αυξήσεων και η σημαντική επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού φαίνεται πως ενισχύουν την προοπτική μίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο 2022, αν και παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 7,3% έναντι 7,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat.

Σημαντική επιβράδυνση των χορηγήσεων

H έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό τον Μάρτιο έδειξε ότι οι τράπεζες έθεταν πιο αυστηρά κριτήρια για να χορηγήσουν πιστώσεις παρά το γεγονός ότι η ζήτησή τους κατέρρεε λόγω των αυξημένων επιτοκίων, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά να ήταν ο χαμηλότερος από το 2018, στο 2,9% από 3,2% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΚΤ αύξηση των επιτοκίων έχει αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ να ακολουθήσει τη Fed, αυξάνοντας τα επιτόκια μόνο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μετά από ένα σερί μεγαλύτερων αυξήσεων και συνεχίζοντας σταδιακά τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που είχε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια (την ποσοτική σύσφιξη ή QT).

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί πιο προσεκτικά εφεξής, με αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β. που να δικαιολογούνται από τα στοιχεία και σταδιακό QT», έγραψε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management στο Twitter.

Η ζήτηση για δάνεια

Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έδειξε ότι ένα καθαρό ποσοστό 38% των τραπεζών της Ευρωζώνης – το μεγαλύτερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 - είδαν τη ζήτηση πιστώσεων από τις εταιρείες να μειώνεται.

Το γενικό επίπεδο των επιτοκίων αναφέρθηκε ως ο βασικός λόγος της μειωμένης ζήτηση δανείων, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Παράλληλα, οι τράπεζες έκαναν δυσκολότερη την έγκριση δανείων ή πιστωτικών γραμμών, με ένα καθαρό ποσοστό 27% να αναφέρει αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια, επίπεδο αντίστοιχο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011.

Τα στοιχεία αυτά ήταν συνεπή με την επιβράδυνση του δανεισμού στις επιχειρήσεις τον Μάρτιο στο 5,2% σε ετήσια βάση από 5,7% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η επιβράδυνση του δανεισμού οφείλεται εν μέρει και στο QT καθώς και τη διακοπή των μακροπρόθεσμων δανείων (TLTRO) που έδινε η ΕΚΤ στις τράπεζες.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατέρρευσε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο, με ένα καθαρό ποσοστό 72% των τραπεζών να καταγράφει μείωση καθώς τα νοικοκυριά έγιναν πιο απαισιόδοξα για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Μικρότερη ήταν η μείωση της ζήτησης για καταναλωτικές πιστώσεις και άλλης μορφής δανεισμό στα νοικοκυριά.

Αν σου άρεσε κάνε