Παραμένει αγκάθι ο δομικός πληθωρισμός -«Καίνε» τα τρόφιμα

Παραμένει αγκάθι ο δομικός πληθωρισμός -«Καίνε» τα τρόφιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:32 Δημιουργία 02/05/23, 14:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 4,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 5,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν ο πέμπτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, όπου αυξήθηκε στο 7% από 6,9%.

Η μείωση των τιμών ενέργειας τους τελευταίους μήνες ήταν ο βασικός μοχλός μείωσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά αν και ελαφρά επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

Τον Απρίλιο, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν με σαφώς πιο συγκρατημένο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 9,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 11,8% τον Μάρτιο, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας συνεχίσθηκε με ταχύτερο ρυθμό 17,8% έναντι 14,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός

Ο δομικός πληθωρισμός, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τα μη βιομηχανικά προϊόντα, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη θα γίνεται δυσκολότερη. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 7,2% από 7% τον Μάρτιο.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγάλη επιτάχυνση των τιμών των υπηρεσιών στο 6,8% έναντι 5,1% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων εποβραδύνθηκαν, καταγράφοντας άνοδο 7,6% από 10,3%.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη

Η μικρή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 2,5% μετά τη μικρή μείωση 0,9% που είχε σημειώσει τον Μάρτιο. Επιβράδυνση σημείωσε η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, στο 13,6% από 15,5% και του δομικού πληθωρισμού στο 5.6% από 5,7%.

Η μικρή επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των τιμών των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, κατά 6,2% έναντι 6,6%, ενώ αντίθετα οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν στο 5,2% έναντι 5,1%.

Αν σου άρεσε κάνε