Συμφωνία με τη JP Morgan για την εξαγορά της First Republic Bank

Συμφωνία με τη JP Morgan για την εξαγορά της First Republic Bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:44 Δημιουργία 01/05/23, 14:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η DFPI, η αρμόδια ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ για το τραπεζικό σύστημα, ανακοίνωσε ότι η First Republic Bank τέθηκε υπό τον έλεγχο της, ενώ έχει επιτευχθεί και συμφωνία για την πώλησή της στην JP Morgan Chase & Co.

Η JP Morgan θα εξαγοράσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της FRB και όλες τις καταθέσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η DFPI. Υπενθυμίζεται ότι η FRB είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.

«Η κυβέρνησή μας, μας προσκάλεσε όπως κι άλλους να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και το πράξαμε», δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan και συμπλήρωσε: «Η οικονομική μας ευρωστία, οι ικανότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να καταρτίσουμε μία πρόταση προσφοράς για την υλοποίηση της μετάβασης, με με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα κόστη για το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων (DIF)».

Η διάσωση της τράπεζας καταγράφεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά από την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αφού προηγήθηκε η μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους, ωθώντας της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να παρέμβει, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Πέντε οι ενδιαφερόμενοι

Στον διαγωνισμό, για τη First Republic, όπως μετέδωσε χτες το Reuters, συμμετείχαν πέντε τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan, η Citizens Financial Group και η PNC Financial Services, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Σύμβουλος πώλησης για τον Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) είναι η Guggenheim Securities.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε μέσα στην εβδομάδα καθώς η First Republic, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα από εκροές καταθέσεων άνω των 100 δις. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2023, δεν κατάφερε να κλείσει κάποια συμφωνία χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Οι έλεγχοι του Σαββατοκύριακου

Οι ενδιαφερόμενες τράπεζες υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές την Κυριακή και το Σαββατοκύριακο εξέτασαν τα βιβλία της First Republic, σύμφωνα με πηγή.

Η πώληση της First Republic θα θέσει τέλος στην προσπάθειά της, εδώ και πολλές εβδομάδες, να επιβιώσει. Μεγάλες τράπεζες είχαν συντονίσει τον Μάρτιο μία προσπάθεια διάσωσής της, δίνοντας σε αυτή 30 δισ. δολάρια σε καταθέσεις.

Όταν η προσπάθεια αυτή απέτυχε, η τράπεζα προσπάθησε να βρει άλλες λύσεις, χωρίς αυτό να γίνει δυνατό. Μετά την πτώση της μετοχής της πάνω από 50% την Παρασκευή, ο FDIC έκρινε ότι η θέση της τράπεζας είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ, ώστε δεν είχε χρόνο να επιδιώξει μία λύση μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε μία εβδομάδα κατάρρευσης της μετοχής της First Republic και προσπαθειών από τις εποπτικές Αρχές για να βρεθεί μία λύση που θα στήριζε τον ισολογισμό της. Η τράπεζα βρέθηκε σε μεγάλη περιδίνηση από την αρχή της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση για εκροές καταθέσεων άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Αν σου άρεσε κάνε