Σκρέκας: Στις 2 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Σκρέκας: Στις 2 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:03 Δημιουργία 28/04/23, 19:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75%, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε ότι η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες (διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας, υποστήριξη των καταναλωτών με επιδοτήσεις).

Στάθηκε επίσης στην εκτόξευση της εγκατάστασης ΑΠΕ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην υποστήριξη γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, η τροφοδοσία της οποίας με φυσικό αέριο βασίστηκε πέρυσι κατά 70% στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ατανάς Πεκάνοφ προσδιόρισε 4 πεδία που μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης: αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας και ελληνικών ενεργειακών εταιρειών προς τη γειτονική χώρα τον προηγούμενο χειμώνα. Ανέφερε επίσης ότι από τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός των ελληνικών επενδύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, το 1,8 δισ. αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και περιλαμβάνουν το υδροηλεκτρικό έργο Cebren της ΔΕΗ καθώς και μονάδα συμπαραγωγής από την Μυτιληναίος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο τόνισε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβασης και οι υποδομές μεταφοράς αερίου είναι απαραίτητες και για τις τρείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές του βιομεθανίου που μπορούν να υποκαταστήσουν έως και το 25 % των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου.

Αν σου άρεσε κάνε