Το ChatGPT της JP Morgan που προβλέπει ακόμη και τα επιτόκια

Το ChatGPT της JP Morgan που προβλέπει ακόμη και τα επιτόκια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:27 Δημιουργία 28/04/23, 18:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αποκαλύψεις προχώρησε η JP Morgan σχετικά με ένα μοντέλο της που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, στοχεύοντας να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι της εταιρείας, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο γλώσσας βασισμένο στο ChatGPT για να ανιχνεύσουν το εύρος των σημάτων πολιτικής, με βάση τις δηλώσεις της Fed και τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζών που χρονολογούνται πριν από 25 χρόνια, βαθμολογώντας τα αποτελεσματικά σε μια κλίμακα από πιθανό έως απίθανο, αποκαλώντας το Hawk-Dove Score.

Σχεδιάζοντας τον δείκτη βασιζόμενοι σε μια σειρά επιδόσεων περιουσιακών στοιχείων, οι οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι χρήσιμο στην πιθανή πρόβλεψη αλλαγών στην πολιτική της Fed και να εκπέμπει χρήσιμα σήματα. Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι όταν το μοντέλο εμφανίζει άνοδο της επιθετικότητας των ομιλητών της Fed, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενός έτους ανεβαίνουν.

Το εργαλείο δίνει μια ώθηση στην προσπάθεια της Wall Street να έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συναλλαγών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετές έρευνες έδειξαν ότι το ChatGPT μπορεί να προσθέσει αξία σε εργασίες που σχετίζονται με την αγορά, όπως η αποκρυπτογράφηση της, ανάλογα με το αν οι δηλώσεις της Fed ήταν επιθετικές ή όχι.

Με βάση το μοντέλο της JP Morgan, ενώ η ανάγνωση για τις δηλώσεις της Fed παρουσίασε διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο δεκαετιών όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο 5,25%, σύμφωνα με πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το μοντέλο της JPMorgan μια αύξηση 10 μονάδων στο Fed Hawk-Dove Score μεταφράζεται τώρα σε αύξηση περίπου 10% στην πιθανότητα αύξησης 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ή το αντίστροφο.

Το Hawk-Dove Score, διαθέσιμο επίσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε