Στα 500 εκατ. ευρώ η εκταμίευση προς τις τράπεζες των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στα 500 εκατ. ευρώ η εκταμίευση προς τις τράπεζες των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:22 Δημιουργία 28/04/23, 16:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε δόσεις των 500 εκατ. ευρώ – από 300 εκατ. ευρώ σήμερα – θα εκταμιεύονται από το Δημόσιο προς τις τράπεζες τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη διεκδικεί επιπλέον πέντε δισ. ευρώ, να προσδοκά πως θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων.

Την είδηση αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο, μάλιστα, παρέστη με καθυστέρηση, δεδομένου ότι έπρεπε να παραβρεθεί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

«Το εργαλείο των δανείων δουλεύει καλά, αλλά έχει και κάποιες καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον δικό μας πήχη. Έχω τη σκέψη ότι πρέπει άμεσα να αυξήσουμε το νέο κομμάτι που θα μπορούν να διεκδικούν οι τράπεζες, από τα 300 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ, για να επιταχύνουμε την απορρόφηση», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει εκτός της διαδικασίας το κράτος, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Η οικονομική πολιτική έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα, αλλά βγαίνοντας από μία 10ετή κρίση υπάρχουν ακόμη προκλήσεις», σημείωσε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, αναφερόμενος στο υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (παρά την έκπληξη του πλεονάσματος το 2022), το επενδυτικό κενό περίπου 100 δισ. ευρώ και το εξωτερικό έλλειμμα.

«Στις προκλήσεις αυτές υπάρχει μία μόνο συνταγή: οι επενδύσεις. Επομένως, προγράμματα όπως του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ ανεκμετάλλευτο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η απόφαση να περάσει η αξιολόγηση των επενδυτικών πλάνων των δανείων σε συμβουλευτικές εταιρείες ή στον τραπεζικό τομέα και το Δημόσιο να συγχρηματοδοτεί ήταν σίγουρα τολμηρή, αλλά μία απόφαση που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται σωστή.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, τα δάνεια σχεδόν στο σύνολό τους θα αποπληρωθούν, επομένως δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, ενώ υπάρχει μία ορθολογική κατανομή των πόρων σε διάφορους κλάδους και μία σχετικά ταχεία διαδικασία. «Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: Υπάρχουν σχεδόν 400 επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί, σε ένα ποσό που υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ», υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας πως τις επόμενες εβδομάδες η Eurobank θα έχει λάβει την τέταρτη δόση.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τον αποκλεισμό από το Ταμείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο επικεφαλής της Eurobank τόνισε πως από τα 120 έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί το 1/3 αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το επιτόκιο ειδικά για αυτές να διαμορφώνεται στο 0,35%, ενώ, παράλληλα, «τρέχουν» και άλλα προγράμματα, όπως το ΤΕΠΙΧ επενδύσεων, στο οποίο το 40% των κεφαλαίων είναι άτοκα, το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός που δίνουν τις επιδοτήσεις μπροστά.

Αν σου άρεσε κάνε