Αύξηση των αποθεμάτων σε χρυσό μελετούν οι κεντρικές τράπεζες για το 2023

Αύξηση των αποθεμάτων σε χρυσό μελετούν οι κεντρικές τράπεζες για το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:10 Δημιουργία 24/04/23, 20:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην ασφάλεια του χρυσού στρέφονται και οι κεντρικές τράπεζες, καθώς οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, τις υποχρεώνουν να επανεξετάσουν τις επενδυτικές στρατηγικές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο επικαλείται τα αποτελέσματα της επισκόπησης HSBC Reserve Management Trends Survey που δημοσιεύεται από την Central Banking Publications, οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς σκοπεύουν να αυξήσουν περαιτέρω τα αποθέματα τους σε χρυσό, μέσα στο 2023.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση μεταξύ 83 κεντρικών τραπεζών διεθνώς, οι οποίες διαχειρίζονται από κοινού assets άνω των 7 τρισ. δολαρίων διαπίστωσε πως πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν ότι θα καταγραφεί αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων σε χρυσό μέσα στη χρονιά.

Έχει προηγηθεί, άλλωστε, μια... ταραγμένη χρονιά σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο διεθνώς που οδήγησε ήδη σε άλμα της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών.

Αγορές ρεκόρ το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία του World Gold Council, οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προχώρησαν σε αύξηση των αγορών χρυσού, μέσα στο 2022, κατά 152% (!) στους 1.136 τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του, πολλές από τις αγορές της περσινής χρονιάς έγιναν από κεντρικές τράπεζες χωρών που δεν ανήκουν στην ομάδα των κρατών της Δύσης.

Ενδεικτικά η κεντρική τράπεζα της Κίνας αγόρασε 62 τόνους χρυσού το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2022, ανεβάζοντας έτσι τα συνολικά στρατηγικά της αποθέματα πάνω από το όριο των 2.000 τόνων για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σε επιπλέον αγορές χρυσού προχώρησε και η Τουρκία με τα επίσημα στοιχεία της να δείχνουν αύξηση των εθνικών αποθεμάτων κατά 148 τόνους, στους 542 τόνους μέσα στο 2022. Σε σημαντικές αγορές προχώρησαν, επίσης, χώρες της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας.

Η περίπτωση της Ρωσίας

Μιλώντας στους «FT», ο στρατηγικής αναλυτής του WGC, Τζον Ριντ, εξήγησε ότι ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία έπαιξαν στρατηγικό ρόλο για τη στροφή των κεντρικών τραπεζών, μη δυτικών κρατών, προς το χρυσό. «Οι χώρες (αυτές) αναγνώρισαν πως ο χρυσός που κατέχει η Ρωσία, καθώς είναι εκτός του ελέγχου οποιουδήποτε άλλου, είναι πολύ χρήσιμος σε συνθήκες, όπου μια χώρα μπορεί να έχει δυσκολία να έχει πρόσβαση σε έτερα αποθέματα της» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πάγωμα των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κρατά τα αποθέματα της σε χρυσό εντός της χώρας, σε αντίθεση με έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες, που κρατούν τα αποθέματα τους στο εξωτερικό και σε έτερες κεντρικές τράπεζες, όπως κυρίως στην Τράπεζα της Αγγλίας και την New York Federal Reserve.

Ασπίδα προστασίας

Στην επισκόπηση της HSBC, το γεωπολιτικό ρίσκο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανησυχίας, μόλις τον δεύτερο στη λίστα μετά τον υψηλό πληθωρισμό.

Πάνω από το 40% έχει αναβαθμίσει τον κίνδυνο του γεωπολιτικού ρίσκου, σε σχέση με μόλις το 23% στην αντίστοιχη περσινή δημοσκόπηση.

Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων από τις κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν ή πρόκειται να προχωρήσουν σε μεταβολή των assets που αγοράζουν, τόσο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου όσο και λόγω της επιδείνωσης των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Ο χρυσός θεωρείται μια αποτελεσματική ασπίδα έναντι του υψηλού πληθωρισμού, όπως και ένα ασφαλές καταφύγιο απέναντι στις γεωπολιτικές αστάθειες. Γεγονός που αιτιολογεί την συνεχιζόμενη αύξηση των τοποθετήσεων σε χρυσό.

Αν σου άρεσε κάνε