Αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις στους μισθούς

Αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις στους μισθούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:27 Δημιουργία 24/04/23, 15:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας, Πιέρ Βανς.

«Αναμένουμε τις μισθολογικές αυξήσεις και τον δομικό πληθωρισμό να επιβραδυνθούν, μαζί με τον γενικό πληθωρισμό, πριν φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε να σταματήσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων», επεσήμανε ο κ. Πιέρ Βανς σε συνέντευξή του στους Financial Times και πρόσθεσε: «Δεν θα με εξέπληττε, αν θα χρειαζόταν να φτάσουμε στο 4% σε κάποιο χρονικό σημείο».

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνονται με στόχο να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να υπάρξει ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι πάντα να επιδιώκουμε μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας» και κανείς δεν θεωρεί αυτοσκοπό την «καταστροφή» της οικονομίας, είπε. «Δεν έχω ωστόσο απολύτως καμία ένδειξη ότι αυτό που κάνουμε είναι υπερβολικό», πρόσθεσε.

«Δεν είμαι φετιχιστής. Δεν είμαι εναντίον των αυξήσεων στα επιτόκια ακόμη και σε ύφεση, απλά επειδή η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό σε μία διετία είναι 2,3% ή 2,1%... Δεν βλέπω, όμως, τα στοιχεία να κινούνται ακόμη στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του κ. Βανς δεν επηρέασαν την ισοτιμία του ευρώ, η οποία κινείται σταθεροποιητικά, κοντά στα 1,10 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε