ΙΕΑ κατά ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

ΙΕΑ κατά ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:27 Δημιουργία 14/04/23, 21:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι μειώσεις στην παραγωγή που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο ΟΠΕΚ+ ενέχουν τον κίνδυνο να διογκωθεί το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) οι μειώσεις αυτέςθα μπορούσαν να πλήξουν τους καταναλωτές και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚ+ και ο ΙΕΑ διαφωνούν τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου.

Οι καταναλώτριες χώρες, που εκπροσωπούνται από τον ΙΕΑ, υποστηρίζουν ότι η μείωση των προμηθειών αυξάνει τις τιμές και μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση, ενώ ο ΟΠΕΚ+ ρίχνει την ευθύνη στη νομισματική πολιτική της Δύσης που προκαλεί αστάθεια στην αγορά και στον πληθωρισμό που μειώνει την αξία του πετρελαίου.

«Οι ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου αναμένονταν ήδη να γίνουν πιο σφιχτές στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με προοπτική να υπάρξει σημαντικό έλλειμμα», σημειώνει ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του και προσθέτει: «Οι τελευταίες μειώσεις στην παραγωγή εντείνουν τις πιέσεις αυτές, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές τόσο του αργού όσο και των πετρελαϊκών προϊόντων. Οι καταναλωτές, που πολιορκούνται από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές».

Μειωμένη και η προσφορά

Ο ΙΕΑ αναμένει πως η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του έτους καθώς αναμένει ότι θα υπάρξει μία αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, η οποία θα αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τη μείωση της παραγωγής του καρτέλ κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.

Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου μπορεί να έχει επηρεάσει την απόφαση του ΟΠΕΚ+, πρόσθεσε ο ΙΕΑ, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο ανήλθαν τον Ιανουάριο στα 2,83 δις. βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, παρά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το πλαφόν στην τιμή του που επέβαλε η Δύση.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε