Μέλος της Fed δίνει σήμα για επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Μέλος της Fed δίνει σήμα για επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:01 Δημιουργία 14/04/23, 16:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Fed μπορεί με μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% να κλείσει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της, με την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρεί σταθερά προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Atlanta Fed, Ραφαέλ Μπόστιτς.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, περιλαμβανομένων αυτών που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα και έδειξαν επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή και του δείκτη τιμών παραγωγού, «είναι συνεπή με το να κάνουμε κίνηση για μία ακόμη φορά... Εχουμε επαρκή δυναμική που δείχνει ότι κινούμαστε προς τον στόχο του 2%», τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Ραφαέλ Μπόστιτς.

H Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. στη συνεδρίασή της στις 3 Μαΐου, με το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφώνεται σε ένα εύρος από το 5% έως το 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2007.

Τον Μάρτιο, όταν οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, 10 από αυτούς συμφώνησαν με τον κ. Μπόστιτς ότι μία ακόμη αύξηση θα ήταν πιθανόν η τελευταία, ενώ ένας ήθελε να μη γίνει καμία άλλη αύξηση και επτά θεωρούσαν ότι χρειάζονταν ακόμη υψηλότερα επιτόκια για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Μπόστιτς είπε πως αισθάνεται ότι οι επιθετικές αυξήσεις το 2022 μόλις τώρα αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτό είναι καλός λόγος να σταματήσουμε μετά από μία ακόμη αύξηση, πρόσθεσε, ώστε να εξετάσουμε πώς θα κινηθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Πρέπει να γίνουν και άλλα. Θεωρώ ότι το επόμενο βήμα είναι να δούμε πόσα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει δύο έως τρεις φορές πάνω από τον στόχο της Fed, ανάλογα με το ποιος δείκτης χρησιμοποιείται.

Αν σου άρεσε κάνε