Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας ανάβει κόκκινο στα ενυπόθηκα δάνεια

Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας ανάβει κόκκινο στα ενυπόθηκα δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:33 Δημιουργία 13/04/23, 16:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Φρένο στα ενυπόθηκα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν τους επόμενους μήνες οι βρετανικές τράπεζες, καθώς αυξάνονται οι αθετήσεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνει ότι η διαθεσιμότητα στεγαστικών δανείων θα περιοριστεί το δεύτερο τρίμηνο. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών για τα στεγαστικά δάνεια, τις μη εξασφαλισμένες πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το τίμημα που έχουν επιφέρει ο διψήφιος πληθωρισμός και μια άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της BOE από τα τέλη του 2021, επιβαρύνοντας εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ενώ οι τράπεζες σχεδιάζουν να περιορίσουν τα στεγαστικά δάνεια, αναμένουν ότι η ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια θα αυξηθεί απότομα τους επόμενους μήνες, καθώς το κόστος δανεισμού θα μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς το περασμένο φθινόπωρο. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Οι υπεύθυνοι της Τράπεζας της Αγγλίας για τη διαμόρφωση των επιτοκίων έχουν προειδοποιήσει ότι η βρετανική οικονομία θα εξασθενήσει αν οι δανειστές περιορίσουν τις πιστώσεις.

Αν και οι τράπεζες σχεδιάζουν να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα ενυπόθηκων δανείων, αναμένουν να αυξήσουν τις μη εξασφαλισμένες πιστώσεις προς τα νοικοκυριά, όπως οι πιστωτικές κάρτες, και να διατηρήσουν αμετάβλητο τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε