Αισιοδοξία Νάγκελ για την ενεργειακή κρίση και τη γερμανική οικονομία

Αισιοδοξία Νάγκελ για την ενεργειακή κρίση και τη γερμανική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:42 Δημιουργία 13/04/23, 15:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Γερμανία δεν ανησυχεί πλέον για την ενεργειακή κρίση και η οικονομία της έχει την «έμφυτη δύναμη» να ανακάμψει από το διπλό σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,1% το 2023 για να ανακάμψει 1,1% το 2024, αλλά ο κ. Γιόαχιμ Νάγκελ δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιο αισιόδοξος και δεν βλέπει ύφεση φέτος.

Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,4% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε ξανά στο α’ τρίμηνο του 2023.

Βασική ανησυχία για τις προοπτικές της γερμανικής και ευρύτερα της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν πέρυσι ήταν η προοπτική μίας ενεργειακής κρίσης μετά τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Η γερμανική οικονομία απέδειξε πολλά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, συνεπώς η προσαρμοστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας είναι πολύ μεγάλη, η ενεργειακή κρίση έχει περισσότερο ή λιγότερο λυθεί. Συνεπώς, είχαμε μία πραγματικά ανησυχητική κατάσταση στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει πια και οι προοπτικές είναι καλές», τόνισε ο κ. Νάγκελ και υποστήριξε ότι η πρόοδος της Γερμανίας στη διαφοροποίηση των προμηθειών της σε LNG και τα αυξημένα επίπεδα αποθήκευσής του σημαίνουν ότι η γερμανική οικονομία είναι σε καλή θέση για να ανταπεξέλθει και στον επόμενο χειμώνα.

Κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Ο κ. Νάγκελ είπε ότι η επιμονή του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη –ο οποίος αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 5,7% σε αντίθεση με τη μείωση του γενικού δείκτη πληθωρισμού στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας– δείχνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ότι χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Πιστεύει, ωστόσο, ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ακολουθήσει την πτώση του γενικού δείκτη.

«Αυτό που είναι επίσης σημαντικό για εμένα είναι ότι είχαμε κάποια αναταραχή στις αγορές τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και τώρα πρέπει να δούμε ποιος ήταν ο αντίκτυπός της και θα πρέπει να περιμένουμε για τα νεότερα στοιχεία έως την επόμενη συνεδρίασή μας τον Μάιο και τότε θα δούμε», είπε.

Ισχυρές οι τράπεζες

Για κάποιες ημέρες τον Μάρτιο υπήρξαν μαζικές πωλήσεις των μετοχών της Deutsche Bank μετά από μία ξαφνική αύξηση των CDS της, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε άσκοπο πανικό της αγοράς αλλά και σε ανησυχίες για την έκθεση της γερμανικής τράπεζας στον τομέα των εμπορικών ακινήτων που θεωρείται ιδιαίτερα αδύναμος κρίκος της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κ. Νάγκελ τόνισε ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και υγιές. «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τις εμπορικές τράπεζας, αλλά με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι νομίζω πως ο γερμανικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ ισχυρός», είπε, προσθέτοντας: «Σε σύγκριση με πριν από 15 χρόνια, είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένος, με περισσότερη ρευστότητα, επομένως δεν έχω αμφιβολίες».

Αν σου άρεσε κάνε