Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% η ΕΚΤ τον Μάιο

Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% η ΕΚΤ τον Μάιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:03 Δημιουργία 13/04/23, 13:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάιο, συγκλίνουν οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο κι άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΚΤ σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης τη φορά -ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί ποτέ- για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πλέον εκφράζεται μια αυξημένη επιφυλακτικότητα για το ύψος της αύξησης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά τη μεταβλητότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων εξακολουθούν να έχουν αποτελέσματα και δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει στην οικονομία, οπότε χρειάζονται λιγότερες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και πως αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι πιο ασφαλές να διανύεται με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 3%, είναι σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή και οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν - ιδίως με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Οι ευρωαγορές

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων προκάλεσε αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να σημειώνει κέρδη 0,5%.

«Εχουμε πιθανόν λίγο ακόμα δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις μας... Εχουμε ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού αυτού (των αυξήσεων επιτοκίων) και το ισχυρότερο οικονομικό αποτέλεσμα που αναμένουμε είναι ο αντίκτυπος των αυξήσεων που έχουν ήδη γίνει», δήλωσε ο Βιλερουά.

Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν σχολιάσει δημοσίως το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ.

Ο Κλάας Κνοτ από την Ολλανδία δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή αν αρκούν οι 25. Ο Πίτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων, ενώ ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Αυστρίας είναι υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδων βάσης.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη ανάλογη αύξηση αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι πηγές που επικαλείται το Reuters χαρακτηρίζουν απαραίτητες τις αυξήσεις των επιτοκίων επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός πληθωρισμός θα μπορούσε να έχει αυξητική τάση για αρκετούς ακόμη μήνες, καθιστώντας την πιθανή παύση από την πλευρά της ΕΚΤ ως το λάθος μήνυμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος ανέφερε την Τετάρτη ότι ο στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή της πορείας του πληθωρισμού.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι η αύξηση των μισθών παραμένει μια μεγάλη ανησυχία επειδή οι αγορές εργασίας είναι στενές και αυτό θα μπορούσε εύκολα να τροφοδοτήσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων που τα τελευταία δύο χρόνια είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε