Επιβράδυνε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Επιβράδυνε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:01 Δημιουργία 12/04/23, 18:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ελαφρώς καλύτερα των αναμενόμενων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα στην επιτοκιακή πολιτική της Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5% σε ετήσιο επίπεδο (6% η επίδοση του Φεβρουαρίου) και στο 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο (0,4% η επίδοση του Φεβρουαρίου). Οι αναλυτές περίμεναν επιδόσεις 5,1% και 0,2%, αντίστοιχα.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός καθορίστηκε στο 5,6% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση -όσο ανέμεναν οι ειδικοί (5,5% και 0,5%, αντίστοιχα, η επίδοση του Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με το CNBC, παρότι ο αμερικανικός πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται αισθητά άνω του στόχου της κεντρικής τράπεζας (2%), τουλάχιστον παραμένει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης.

Τα επόμενα βήματα της Fed

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, στις αρχές Μαΐου θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην πολιτική των επιτοκίων.

Οι traders, μέχρι πρότινος, εκτιμούσαν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό εύρος θα διαμορφωθεί στο 5% – 5,25% (από 4,75% – 5% σήμερα).

Ωστόσο, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, δεν αποκλείεται τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητη.

Φυσικά, οι προβλέψεις αλλάζουν διαρκώς, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις και την τρέχουσα ψυχολογία των αγορών.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωριστικού φαινομένου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

H πρώτη αντίδραση της Wall Street

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγοραστές κυριαρχούν στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 250 μονάδες (+0,75%), τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 0,94% και τον Nasdaq να διευρύνεται κατά 1,14%.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 3,379%. Η δε, απόδοση του 2ετούς ομολόγου κατέρχεται του ορίου του 4%, σημειώνοντας κάμψη 14 μονάδων βάσης.

Αν σου άρεσε κάνε