Στουρνάρας: «Εως 0,5% οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ»

Στουρνάρας: «Εως 0,5% οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:25 Δημιουργία 10/04/23, 21:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι έως 0,5% σύμφωνα με την εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησε με την αναμενόμενη κίνηση των τραπεζών να μην επιβαρύνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. «Είναι λελογισμένη κίνηση, την επικροτούμε», είπε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν οι τράπεζες «πάγωναν» νωρίτερα τα επιτόκια θα επιβαρύνονταν πολύ περισσότερο.

«Τώρα οι τράπεζες ξέρουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, άρα είναι λελογισμένο το κόστος το οποίο θα φέρουν. Πρέπει να το προσέχουμε και αυτό, γιατί και οι τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση κατά το παρελθόν», σημείωσε.

Δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα αντιμετωπίσει ένα μακροοικονομικό περιβάλλον δυσκολότερο από ότι η προηγούμενη, διότι τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλότερα και «θα έχουμε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που τώρα έχει μπει λίγο στις καλένδες λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά από του χρόνου θα ισχύσει με τον άλφα ή με το βήτα τρόπο.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα συστημικά ευρωπαϊκά κόμματα έχουν περάσει όλα από την κρίση, έχουν κυβερνήσει τη χώρα και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα οδηγούσαν τη χώρα σε μία νέα κρίση.

Είπε επίσης «ότι έχουμε και τα θετικά στοιχεία, έχουμε ένα πολύ γενναιόδωρο διαρθρωτικό ταμείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας δώσει 40 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 5, 6 χρόνια. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα μας δώσει άλλα 30».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τυχερή»

«Η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε, «ήταν πολύ τυχερή, διότι αντιμετώπισε πολύ ευνοϊκές συνθήκες και δεν εννοώ μόνο αυτές από τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους από τα μνημόνια, αλλά εννοώ τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, περίπου διπλάσια από ότι υπολογίζαμε λόγω της πολύ καλής εξέλιξης στον τουρισμό και επίσης του πληθωρισμού, που ο πληθωρισμός μπορεί μεν στην οικονομία συνολικά να μην κάνει καλό, αλλά στα δημοσιονομικά κάνει καλό, αρκεί να είναι παροδικός και να μην είναι μόνιμος».

Αν σου άρεσε κάνε