Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 2% η ανάπτυξη το 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 2% η ανάπτυξη το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:49 Δημιουργία 10/04/23, 19:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ελαφρά προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2% από 1,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ντέιβιντ Μάλπας.

Η ανοδική αναθεώρηση, είπε ο Ντέιβιντ Μάλπας, οφείλεται στις βελτιωμένες προοπτικές ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας από τα lockdown της πανδημίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται για φέτος στο 5,1% τώρα έναντι 4,3% τον Ιανουάριο.

Αλλά και οι αναπτυγμένες οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης τα πάνε επίσης λίγο καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, είπε ο κ. Μάλπας κατά την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τραπεζική αναταραχή

Ωστόσο, ο απερχόμενος επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι η τραπεζική αναταραχή και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να ασκήσουν ξανά καθοδικές πιέσεις στις προοπτικές ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Θα χρειαστεί χρόνος, είπε, να αντιμετωπισθεί η ανισορροπία στη χρονική διάρκεια των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, οι οποίες θα περιορίσουν πιθανόν τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Το χρέος των φτωχών χωρών

Ο κ. Μάλπας ανέφερε ότι οι τεχνικές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με Κινέζους αξιωματούχους μπορεί να βοηθήσουν ώστε να «σπάσει ο πάγος» σχετικά με την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους φτωχών χωρών.

Τόσο ο κ. Μάλπας όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσαν ότι οι χαμηλές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης –κάτω του 3% φέτος και περί το 3% τα επόμενα πέντε χρόνια εκτιμά το ΔΝΤ– θα είναι πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας επεσήμανε ότι υψηλότερη ανάπτυξη απαιτείται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για να επιβραδυνθεί η οικονομική μετανάστευση από τις φτωχές χώρες, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν καθαρές εκροές κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι θα πρέπει αυτές να αναστραφούν καθώς τα επιτόκια θα ομαλοποιούνται.

Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει αύριο τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του.

Αν σου άρεσε κάνε