Bloomberg Economics: Πλησιάζει το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων

Bloomberg Economics: Πλησιάζει το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:50 Δημιουργία 10/04/23, 12:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είτε έχουν φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων τους είτε βρίσκονται κοντά σε αυτήν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bloomberg Economics.

Αν η Fed σταματήσει τον Μάιο τη σύσφιξη της πολιτικής της, όπως είναι πιθανό, αυτό θα αποτελούσε σημείο καμπής για την αντιστροφή της πιο επιθετικής παγκόσμιας αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης πιθανόν να προχωρήσουν λίγο περισσότερο στην τροχιά αύξησης των επιτοκίων, αλλά μία αλλαγή ταχύτητας της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα στείλει και σε αυτές ένα σημαντικό σήμα.

Μειώσεις από το 2024

Σε μία σειρά κεντρικών τραπεζών, από τη Βραζιλία έως την Ινδονησία, μπορεί να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια ήδη από φέτος, ενώ το Bloomberg αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2024 για 20 από τις 23 κεντρικές τράπεζες που παρακολουθεί.

Το peak των επιτοκίων θα φθάσει το 6% στο γ’ τρίμηνο, αλλά δεν θα διατηρηθεί για πολύ, ενώ στο τέλος του 2024 προβλέπεται να έχει μειωθεί στο 4,9%, σύμφωνα με την Bloomberg Economics.

«Από την αρχή του έτους, οι κεντρικές τράπεζες ήρθαν αντιμέτωπες με αντίρροπες δυνάμεις στον πληθωρισμό. Η ταχύτερη επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, το γεγονός ότι η Ευρώπη απέφυγε την ύφεση και οι σφιχτές αγορές εργασίας στις ΗΠΑ συνηγορούσαν υπέρ υψηλότερων επιτοκίων. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse ωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για την ώρα, καθώς είναι περιορισμένες οι ενδείξεις μίας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης, υπερτερεί η άποψη για συνέχιση της σύσφιξης. Το peak των επιτοκίων είναι ορατό, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics, Τομ Όρλικ.

Στο 5,25% το επιτόκιο της Fed

Για τις ΗΠΑ, το Bloomberg σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να είναι έτοιμοι για μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 5% έως 5,25%, με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου να έχουν μάλλον ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους. Προβλέπει ότι το επιτόκιο αυτό θα παραμείνει έως το τέλος του 2023 και θα έχει μειωθεί στο 4,25% στο τέλος του 2024.

Δύο ακόμη αυξήσεις από την ΕΚΤ

Για την ΕΚΤ, προβλέπει ότι θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, 25 μ.β. η κάθε μία, τον Μάιο και τον Ιούνιο, με το επιτόκιο καταθέσεων να φθάνει το 3,5%, καθώς ο γενικός πληθωρισμός κινείται προς το 2%. Δεν αποκλείει, ωστόσο, και μία τρίτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, αντίστοιχου ύψους, ενώ προβλέπει ότι θα έχουν μειωθεί στο 2,5% στο τέλος του 2024.

«Η ΕΚΤ πρέπει να βρει μία δύσκολη ισορροπία. Καλείται να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, την επιβράδυνση της οικονομίας και τις αναταράξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα… Αν διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Bloomberg Economics αναμένει πρόσθετες αυξήσεις 25 μ.β. τον Μάιο και τον Ιούνιο, με το επιτόκιο να φτάνει στο 3,5%. Οι κίνδυνοι είναι στην κατεύθυνση μίας ακόμη αύξησης, του ίδιου μεγέθους, το Ιούλιο. Μία μακρά περίοδος σε περιοριστικό έδαφος είναι πιθανή στη συνέχεια».

Για την Τράπεζα της Αγγλίας, η Bloomberg Economics προβλέπει ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο σημερινό επίπεδο του 4,25%, το οποίο θα μειωθεί στο 3,5% έως το τέλος του 2024.

Αν σου άρεσε κάνε