ΔΝΤ: Απώλεια 2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ από τις γεωπολιτικές εντάσεις

ΔΝΤ: Απώλεια 2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ από τις γεωπολιτικές εντάσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:08 Δημιουργία 06/04/23, 15:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις προκαλούν σοβαρές διαταραχές στις διεθνείς επενδύσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιχειρήσεις και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο θέλουν να έχουν εφοδιαστικές αλυσίδες προστατευμένες από γεωπολιτικές αναταράξεις, κάτι που οδηγεί στον κατακερματισμό των ξένων άμεσων επενδύσεων, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε πρόσφατους νόμους που ψηφίστηκαν από το αμερικανικό κογκρέσο, μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, όπως τον νόμο «Chips and Science».

Ακολουθώντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη δυνατότητα της Κίνας να κατασκευάσει προηγμένα chips, η Ιαπωνία επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς σε 23 είδη εξοπλισμού για την κατασκευή ημιαγωγών.

Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα

Πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα έδειξε αντίστοιχα μία στροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων μακριά από την Κίνα, με λιγότερους από τους μισούς συμμετέχοντες σε αυτή να κατατάσσει τη μεγαλύτερη ασιατική χώρα μέσα στις τρεις κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια.

Οικονομολόγοι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι το χρήμα ρέει τώρα προς χώρες που θεωρούνται κοντινές γεωπολιτικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει περισσότερο τις λιγότερο αναπτυγμένες αγορές.

«Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την περιορισμένη πρόσβαση σε επενδύσεις των αναπτυγμένων οικονομιών, λόγω του μειωμένου σχηματισμού κεφαλαίου και των μειωμένων κερδών σε παραγωγικότητα από τη μεταφορά καλύτερων τεχνολογιών και know-how», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Οι αλλαγές στις επενδυτικές ροές σημειώνονται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ. Μετά την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι και της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στην Καλιφόρνια, το Πεκίνο προχώρησε σε συγκαλυμμένες απειλές, δεσμευόμενο να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να απαντήσει στην «πρόκληση».

Τα στελέχη του Ταμείου προσθέτουν ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες σε αυτή τη στροφή στις ΞΑΕ καθώς οι χώρες αυτές βασίζονται περισσότερο σε ροές από γεωπολιτικά απομακρυσμένες χώρες. «Ενας κατακερματισμένος κόσμος είναι πιθανό να είναι φτωχότερος», αναφέρει η έκθεση.

Τα μακροοικονομικά σοκ

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ενώ η αναμόρφωση των εφοδιαστικών αλυσίδων σύμφωνα με τις γεωπολιτικές συμμαχίες μπορεί να ωφελούν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας μίας χώρας και να διασφαλίζουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι έναντι των ανταγωνιστών, αλλά υπάρχουν και συνέπειες από την εξέλιξη αυτή. «Οι επενδύσεις σε φιλικές χώρες θα μειώνουν συχνά τη διαφοροποίηση και θα καθιστούν τις χώρες πιο ευάλωτες σε μακροοικονομικά σοκ», σημειώνουν αναλυτές του Ταμείου σε σημείωμά τους.

«Σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές πιθανόν να ανησυχούν ότι οι αδέσμευτες χώρες θα αναγκαστούν να επιλέξουν το ένα ή το άλλο μπλοκ στο μέλλον και η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να εντείνει τις απώλειες», προσθέτουν.

Αν σου άρεσε κάνε