Τραπεζίτης της ΕΚΤ υπέρ της επιβράδυνσης στην αύξηση των επιτοκίων

Τραπεζίτης της ΕΚΤ υπέρ της επιβράδυνσης στην αύξηση των επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:06 Δημιουργία 29/03/23, 14:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τις αναταράξεις γύρω από τις τράπεζες, αν και ο ρυθμός ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθεί, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πίτερ Κάζιμιρ.

Ο κ. Πίτερ Κάζιμιρ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» οι τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό, στη σκιά της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής. Κατά την παρακολούθηση του πληθωρισμού, οι πιέσεις στον δομικό δείκτη θα είναι βασικός παράγοντας για τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια, ανέφερε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, εάν το βασικό σενάριο δεν αλλάξει σημαντικά», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε την αύξηση των επιτοκίων, ίσως με βραδύτερο ρυθμό», είπε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αντιμέτωποι με τον φόβο για την υγεία του τραπεζικού κλάδου, παράλληλα με τη μακροχρόνια μάχη τους με τον πληθωρισμό. Αν και αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη προσοχή στις μελλοντικές αποφάσεις αυξάνονται, ειδικά καθώς ο ονομαστικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι έχει πέσει κατακόρυφα.

Όσον αφορά την επόμενη συνεδρίαση, τον Μάιο, ο Κάζιμιρ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες.

«Θα αποφασίσουμε με βάση τα τρέχοντα δεδομένα από τις αρχές Μαΐου», δήλωσε. «Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι οι αγορές θα είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες και να τους προσφέρουν αρκετά κεφάλαια».

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε