Λαγκάρντ: «Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση»

Λαγκάρντ: «Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:11 Δημιουργία 24/03/23, 16:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καθησυχαστική σχετικά με την τραπεζική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, επηρεάζοντας σήμερα και τη Deutsche Bank, εμφανίστηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως οι τράπεζες της περιοχής είναι ανθεκτικές και πως, σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα παρέμβει αν και όποτε χρειαστεί, προσφέροντας επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του ευρωπαϊκού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες των κρατών μελών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν μέσω της αστάθειας του τραπεζικού κλάδου διεθνώς και την εργαλειοθήκη που μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΚΤ.

«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και θέσεις ρευστότητας» εμφανίστηκε να δηλώνει η κυρία Λαγκάρντ στη Σύνοδο, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται και στις εποπτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν διεθνώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Πάντως, «η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη, ώστε να παρέχει ρευστότητα στο ευρωσύστημα, αν κριθεί αναγκαίο» επεσήμανε.

Αν και η σημερινή συζήτηση στη Σύνοδο θα επικεντρωνόταν σε θέματα οικονομίας, δημοσιονομικής πολιτικής (ήτοι την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας) και ανταγωνιστικότητας (την προώθηση του πακέτου του Green Deal) αναπόφευκτα η θύελλα στις αγορές με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές εκτοξεύτηκε στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών, που θέλησαν να ενημερωθούν από την κυρία Λαγκάρντ τόσο για την άποψη της ΕΚΤ για την κατάσταση στον τραπεζικό χώρο όσο και για τα μέτρα που μπορεί να λάβει η κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αν σου άρεσε κάνε