Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για τη Fed - Κατά 0,25% η νέα αύξηση των επιτοκίων της

Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για τη Fed - Κατά 0,25% η νέα αύξηση των επιτοκίων της

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:13 Δημιουργία 22/03/23, 20:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με το νέο εύρος των αμερικανικών επιτοκίων να διαμορφώνεται στο 4,75% με 5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2007.

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δήλωνε πως περίμενε μια μετριοπαθή αύξηση, η συνεδρίαση αυτή ήταν από τις πλέον αβέβαιες δεδομένου του θολού τοπίου που έχει διαμορφωθεί στις αγορές με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολο και για τους τραπεζίτες να επιλέξουν τα επόμενα βήματα τους.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα συνάμα με τις δυσκολίες στην τροχιά αποκλιμάκωσης του είχε μέχρι πρότινος ανεβάσει κάθετα τις προβλέψεις για μια εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί, περίπου πριν από δύο εβδομάδες, και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεση του στο Κογκρέσο. Όμως, μόλις λίγα 24ωρα μετά το «κανόνι» της Silicon Valley Bank ανέτρεψε τα πάντα, με το παζλ να... συμπληρώνεται από την Signature και να επεκτείνεται στην Ευρώπη με επίκεντρο την θεωρούμενη «too big to fail» Credit Suisse.

Η τραπεζική καταιγίδα που ξέσπασε και στις δύο ακτές του Ατλαντικού άσκησε πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν πιο προσεκτικά. Η ΕΚΤ δεν το έκανε τελικά, προχωρώντας προ ημερών σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κρίνοντας (αλλά θέλοντας να στείλει και το μήνυμα) πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας. Όμως, για την Fed τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, λόγω της ευάλωτης κατάστασης στις οποίες έχουν βρεθεί οι μικρές κυρίως αμερικανικές τράπεζες, ακριβώς λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Έτσι μπορεί το συμβούλιο να μην είχε τα περιθώρια, υπό τη βαριά σκιά του πληθωρισμού, να... σηκώσει χειρόφρενο έστω και προσωρινά, όπως κάποιες φωνές από τους κύκλους της Wall Street ζητούσαν επίμονα, όμως επέλεξε να ισορροπήσει τον κίνδυνο με μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε