UBS-Credit Suisse: Στα χαρακώματα μέτοχοι και ομολογιούχοι μετά το deal

UBS-Credit Suisse: Στα χαρακώματα μέτοχοι και ομολογιούχοι μετά το deal

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:35 Δημιουργία 20/03/23, 16:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αγωγές και μηνύσεις εναντίον τους θα πρέπει να περιμένουν άμεσα η UBS και η Credit Suisse, κυρίως από τους ομολογιούχους που θα δουν την επένδυση τους να... εξαϋλώνεται μετά το πολύκροτο deal.

Όμως, με αγωγές απειλούν και οι μέτοχοι αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα που δρομολόγησαν οι ελβετικές αρχές στερώντας τους τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους και να μπορούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας.

Ενδεικτικά το Ethos Foundation, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων καθώς και θεσμικών επενδυτών που εμφανίζονται να κατέχουν έως και το 5% αμφότερων των τραπεζών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται εναντίον της συμφωνίας. Όπως αναφέρει η εξαγορά της Credit από την UBS συνιστά μια «τεράστια απώλεια χρήματος για τους μετόχους αλλά και την ελβετική οικονομία».

«Όλες οι επιλογές θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες, όπως και την δρομολόγηση νομικών ενεργειών για να καθορίσουμε την ευθύνη που προκύπτει» ανέφερε το Ethos στην ανακοίνωση του.

Τόσο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ζημιών θα επιβαρύνει τους ομολογιούχους παρά τους μετόχους όσο και οι έκτακτοι κανόνες που δρομολόγησαν οι Ελβετοί παρακάμπτοντας το δικαίωμα των μετόχων να έχουν άποψη επί της συμφωνίας έχουν συμβάλλει στην ευρύτερη αναταραχή, καθώς δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι ο νέος ενοποιημένος τραπεζικός όμιλος και ενδεχομένως και οι ελβετικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια χιονοστοιβάδα αγωγών.

Αν σου άρεσε κάνε