Στουρνάρας: Σχεδόν μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse

Στουρνάρας: Σχεδόν μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:03 Δημιουργία 20/03/23, 14:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως είπε δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ έδειξε «κίτρινη κάρτα» στις ελβετικές Αρχές για το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1.

Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» για τη διάσωση τραπεζών και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγράψουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, αλλά φαίνεται ότι διαφωνούν με την απόφασή τους να προηγηθεί το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων AT1 από αυτό των μετοχών.

Πρώτα το κούρεμα των μετόχων και μετά των ομολογιούχων

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μίας προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Ειδικότερα, σημειώνει, οι πρώτοι που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές είναι οι μέτοχοι και μόνο αφού αυτό έχει συμβεί θα απαιτείτο το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1, σημειώνουν, τονίζοντας ότι «η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΡ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις. Τα ΑΤ 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε