Τρία «γεράκια» της ΕΚΤ ζητούν νέες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω τραπεζικής αναταραχής

Τρία «γεράκια» της ΕΚΤ ζητούν νέες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω τραπεζικής αναταραχής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:55 Δημιουργία 17/03/23, 18:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα προαναγγέλλει στο εξής τις μελλοντικές κινήσεις της για τα επιτόκια, αλλά θα παίρνει αποφάσεις ξεχωριστά σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν, τρία «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της έκαναν δηλώσεις που την αμφισβητούν.

Ο Σλοβάκος, Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λιθουανός, Γκεντιμίνας Σίμκους, δήλωσαν, εν μέσω αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν λόγω του άκαμπτου δομικού πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ αύξησε χθες τα βασικά επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε μελλοντικές αυξήσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι οι προοπτικές έχουν γίνει πιο αβέβαιες μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και τα νέα προβλήματα της Credit Suisse.

«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος»

Ωστόσο, ο Κάζιμιρ έγραψε σε ανάρτηση σε blog ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. «Ακόμη και τα τρέχοντα γεγονότα στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αλλάζουν την άποψή μου ότι πρέπει να συνεχίσουμε.. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι ευαίσθητη… αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σίμκους δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους ότι πιστεύει πως η χθεσινή αύξηση δεν ήταν η τελευταία.

Κανείς, όμως, από τους δύο δεν επιχειρηματολόγησε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, με τον Κάζιμιρ να σημειώνει ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνονται εικασίες για την απόφαση που θα ληφθεί στις 4 Μαΐου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μίλερ, αν και είπε ότι δεν ήθελε να κάνει προβλέψεις στη σημερινή κατάσταση, αναφέρθηκε στις προσδοκίες των επενδυτών. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται... Για να μειωθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα των προβλέψεων (της ΕΚΤ) υπάρχει η προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν και άλλο τα επιτόκια», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% το 2025 και συγκεκριμένα στο 2,1% έναντι 2,3% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, αλλά αυτή η πρόβλεψη έγινε πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας που αναστάτωσαν τις αγορές.

Η ΕΚΤ απέσυρε από την ανακοίνωσή της όλες τις κατευθύνσεις που έδινε για τη μελλοντική πολιτική και δεν έκανε τη συνήθη αξιολόγησή της για το αν ο πληθωρισμός είναι πιθανότερο να κινηθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Αντίθετα, ο Κάζιμιρ είπε ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι υπερτερούν και ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι «επίμονα υψηλός». «Υπάρχουν κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και στις δύο κατευθύνσεις, αλλά κατά την άποψή μου οι ανοδικοί είναι πολύ μεγαλύτεροι», είπε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι αν πρόκειται να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αφού ληφθούν υπόψη οι αναταράξεις στις αγορές, τότε υπάρχει ακόμη «αρκετό έδαφος να καλυφθεί» όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε