Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:52 Δημιουργία 17/03/23, 17:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται αναιμική τόσο το 2023 και το 2024, καθώς αναμένεται μία ισχνή ανάκαμψη σταδιακά μέσα στη διετία λόγω της μείωσης του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο θετικά σημάδια, με το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα να έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, τις διεθνείς τιμές τροφίμων και ενέργειας να μειώνονται και την πλήρη επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, αλλά τονίζει ότι η βελτίωση είναι εύθραυστη και οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, αν και πιο ισορροπημένοι.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2,6% φέτος και 2,9% το 2024, με ρυθμούς χαμηλότερους από την ιστορική τάση, καθώς συνεχίζεται η σύσφιξη της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 0,8%, αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου (0,5%), ενώ για το 2024 ανεβάζει τον πήχη στο 1,5%. Η αναθεώρηση συμβαδίζει με αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε χθες πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% έναντι 0,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από μόλις 0,5% τον Νοέμβριο, αλλά μικρότερη αύξηση (0,9%) το 2024.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών πιέσεων στις τιμές των υπηρεσιών, των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους σε ορισμένους τομείς και τις πιέσεις στο κόστος εργασίας από τις σφιχτές αγορές εργασίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2023 και το 2024 αλλά να παραμείνει στις περισσότερες χώρες υψηλότερος από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών έως το β’ εξάμηνο του 2024.

Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 6,2% φέτος και περαιτέρω στο 3% το 2024. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,3% φέτος και στο 2,9% το 2024.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων

Λόγω των ισχυρών ακόμη πιέσεων στις τιμές, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες οικονομίες. «Με τον δομικό πληθωρισμό να μειώνεται αργά, τα βασικά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα και το 2024», αναφέρει στην έκθεση του ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προβλέπεται να κορυφωθεί στο 4,25% από 3,5% που διαμορφώθηκε μετά τις χθεσινές αποφάσεις της και της Fed στο 5,25% έως 5,5%.

Αν σου άρεσε κάνε