Σε επιφυλακή η Bundesbank, καθησυχαστική η ΕΚΤ για το... τσουνάμι της SVB

Σε επιφυλακή η Bundesbank, καθησυχαστική η ΕΚΤ για το... τσουνάμι της SVB

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:13 Δημιουργία 13/03/23, 14:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεδριάζει σήμερα η ομάδα κρίσεων της Bundesbank προκειμένου να εκτιμήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στη γερμανική αγορά, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει κανονικά την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, έχοντας προαναγγείλει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα).

Σύμφωνα με το Reuters, παραμένουν οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., αλλά σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αντίθετα, οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν οι προσδοκίες πριν από την κρίση της SVB.

Η Goldman Sachs προβλέπει, μάλιστα, ότι η Fed δεν θα αυξήσει καθόλου τα επιτόκια τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να αναμένει αυξήσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το 90% των επενδυτών, πάντως, θεωρούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους (hold to maturity), κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Επίσης, η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

Η ομάδα κρίσεων της Bundesbank

Η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική Αρχή, Bafin, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες της χώρας σε συνεργασία με τη Bundesbank, ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας στο κατάστημα της SVB στη Γερμανία μετά τη χρεοκοπία της μητρικής της.

Η ομάδα κρίσεων της Bundesbank ιδρύθηκε το 2008 για να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιό της και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων.

Στην Ευρωζώνη, η εποπτεία ασκείται από τις εθνικές Αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και την Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) της ΕΚΤ για τις μεγαλύτερες.

Αν σου άρεσε κάνε