BlackRock και Schroders δίνουν «οροφή» το 6% για τα επιτόκια της Fed

BlackRock και Schroders δίνουν «οροφή» το 6% για τα επιτόκια της Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:24 Δημιουργία 08/03/23, 18:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed στο 6% βλέπει η BlackRock, η οποία παρενέβη στη συζήτηση που έχει ανάψει έπειτα και από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι επενδυτές έβλεπαν να έρχεται το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και ανέμεναν ράλι στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αντ’ αυτού, όμως, ο Τζερόμ Πάουελ τροφοδότησε κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στο Κογκρέσο προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο, μεγαλύτερη από αυτή των 25 μ.β. της 1ης Φεβρουαρίου, καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός δείχνουν ανθεκτικότητα.

Οι traders αναμένουν τώρα ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,6% έναντι λιγότερο από 5% στο τέλος του 2022. Παράλληλα έχουν ενισχυθεί οι φόβοι τους για ύφεση, ενώ το δολάριο ενισχύεται ξανά και τα χρηματιστήρια χάνουν τα κέρδη που είχαν στην αρχή του έτους.

Τι λένε BlackRock και Schroders

Δεδομένης της εύρωστης αγοράς εργασίας και του επίμονου πληθωρισμού, «θεωρούμε ότι υπάρχει μία εύλογη πιθανότητα η Fed να αυξήσει το επιτόκιό της στο 6% και να το διατηρήσει στο επίπεδο αυτό για μία μακρά χρονική περίοδο προκειμένου να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της BlackRock, Ρικ Ρίντερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη BlackRock ήταν και η Schroders στην Αυστραλία, με την αναπληρώτρια επικεφαλής της για το σταθερό εισόδημα, να δηλώνει ότι «ένα τελικό επιτόκιο 6% δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί».

Τα τελευταία σχόλια της Fed ενίσχυσαν ξανά τους φόβους ανώμαλης προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η αύξηση του spread των διετών και 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου πάνω από τη μία ποσοστιαία μονάδα – με την απόδοση του πρώτου να κινείται λίγο πάνω από το 5% και του δεύτερου να αγγίζει το 4% - για πρώτη φορά από το 1981, είναι ενδεικτική, καθώς η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων ήταν παραδοσιακά πρόδρομος υφέσεων της αμερικανικής οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε