Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και αποδοκιμασία των μέτρων στήριξης

Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και αποδοκιμασία των μέτρων στήριξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:27 Δημιουργία 06/03/23, 15:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, με αρνητικές συνέπειες και για το επιχειρείν, σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, φαίνεται και δυσαρέσκεια της πλειονότητας των ερωτηθέντων για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί, για τις περικοπές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν, καθώς και για την ανασφάλεια που έχουν για το μέλλον.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας είναι:

-Το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% θεωρεί ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί ως μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών. Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων τα θεωρούν ως μηδενική βοήθεια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με 55.5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους με 51.7%.

-Το 44% απαντά ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί , ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα το 35% δηλώνει ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί , ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Το 45.3% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα , το 32.8% των ελεύθερων επαγγελματιών/ αυτοαπασχολούμενων και το 41.7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.

-Η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται πολύ και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λ.π. Λίγο ή πολύ απαντά το 28%. Το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39.7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.

-Το 56% όσων απάντησαν αισθάνονται σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι για το πώς αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το 43% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι, με το 9% από αυτούς να δηλώνουν σίγουρα αισιόδοξοι. Απαισιόδοξοι ( σίγουρα και μάλλον ) δηλώνουν το 53.3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50.9% των ελεύθερων επαγγελματιών/ αυτοαπασχολούμενων.

-Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι επιπτώσεις τους, η πίεση στο μέσο νοικοκυριό και τους μικρομεσαίους ιδιαίτερα επιχειρηματίες αυξάνουν την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας τους. Το 55% δηλώνει ανήσυχο για τo μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75.4% στους υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα, το 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες/ αυτοαπασχολούμενους, αλλά και το 41.7% ανάμεσα στους επιχειρηματίες.

Μαζί μ' αυτά, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει επίσης:

-Ότι το 44% ρίχνει τις βασικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας στην Κυβερνητική Πολιτική και το 41% στην διεθνή συγκυρία. Το εύρημα αυτό έχει σημασία γιατί δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ρίχνει τις βασικές ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες . Ωστόσο στους τελευταίους μήνες οι συγκριτικά περισσότερες ευθύνες ρίχνονται στην Κυβέρνηση, ενώ στο προηγούμενο διάστημα η εικόνα ήταν απολύτως η αντίστροφη.

-Το 53% έχει αρνητική άποψη για τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ θετική άποψη έχει το 46%.

-Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών και του κόστους ζωής. Το 88.6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88.4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77.4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Η έρευνα υλοποιήθηκε στις πρώτες μέρες του Μαρτίου και όπως σημειώνεται, ζητούμενο ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της ακρίβειας στην ζωή των πολιτών του λεκανοπέδιου, οι εξηγήσεις που δίνουν για το φαινόμενο, η ικανοποίηση από τα μέτρα της κυβέρνησης και ποια μέτρα αξιολογούν ως απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί.

Δήλωση Χατζηθεοδοσίου

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας δήλωσε τα εξής:

«Δικαίωση για τις θέσεις που έχει εκφράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και έντονη ανησυχία, προκαλούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που έκανε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου μας η Opinion Poll. Όταν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39.7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, όταν το 44% των ερωτηθέντων αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας ή όταν το 53% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά διογκώνεται και ότι απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα στήριξης από όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 88.6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88.4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77.4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Πρόκειται για προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Από την στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε όλοι, πρέπει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Είναι καιρός η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να ακούσουν την κοινωνία, να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της και να σταθούν δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες».

Αν σου άρεσε κάνε