Νέο χτύπημα από την SN Bank στους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο

Νέο χτύπημα από την SN Bank στους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:31 Δημιουργία 06/03/23, 12:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

O πληθωρισμός στην Ελβετία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας κατά μεγάλο βαθμό την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας, Swiss National Bank (SNB), να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της τον Μάρτιο.

Μία νέα αύξηση των επιτοκίων της SNB θα επηρεάσει και τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς θα αυξηθεί περαιτέρω η μηνιαία δόση τους, η οποία έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά από την ανατίμηση του φράγκου. Σημειώνεται ότι η SNB έχει αυξήσει ήδη τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) από τον Ιούνιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,4% σε ετήσια βάση από 3,3% τον Ιανουάριο, αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της SNB για τον πληθωρισμό 0-2%. Αν και ο πληθωρισμός στην Ελβετία είναι σημαντικά χαμηλότερος από όλες τις άλλες αναπτυγμένες χώρες, ο πρόεδρός της, Τόμας Τζόρνταν, έχει τονίσει ότι είναι ισχυρότερος από αυτόν που μπορεί να ανεχθεί η κεντρική τράπεζα.

Η SNB έχει εκφράσει επίσης ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις είναι τώρα πιθανότερο να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές στους πελάτες τους, ενώ σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων συνηγορεί και το γεγονός ότι η ελβετική αγορά εργασίας δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης.

Η συνεδρίαση της SNB για τα επιτόκια θα γίνει στις 23 Μαρτίου, με την αγορά να βλέπει πιθανότητα 91% για μία αύξηση 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) του βασικού επιτοκίου της που διαμορφώνεται σήμερα στο 1%.

Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Credit Suisse (2,9%) και τη UBS (3%).

Τι προβλέπουν οικονομολόγοι

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,7% λόγω της ανοδικής κίνησης των ενοικίων και της βενζίνης.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση και 0,8% σε μηνιαία βάση.

Η επιμονή του πληθωρισμού καθιστά πολύ πιθανή την αύξηση των επιτοκίων από την SNB, σύμφωνα με οικονομολόγους, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη μικρή εξασθένιση του ελβετικού φράγκου.

«Θεωρώ ότι μία αύξηση 50 μ.β. τον Μάρτιο είναι πιθανή μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό… Αναμένουμε ότι η SNB θα αυξήσει τα επιτόκια και τον Ιούνιο κατά 25 μ.β., αλλά αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία αύξηση 50 μ.β.», δήλωσε οικονομολόγος της J.Safra Sarasin.

Αν σου άρεσε κάνε