Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο προανήγγειλε η Λαγκάρντ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:45 Δημιουργία 02/03/23, 14:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανόν να συνεχιστούν και πέραν της προγραμματισμένης κίνησης κατά 0,5% σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκπομπή της ισπανικής τηλεόρασης δήλωσε πως «είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία» και πρόσθεσε ότι «για το ποσοστό της αύξησης βέβαια είναι αδύνατο να πούμε από τώρα».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως αναγκαία και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% από τέσσερις φορές παραπάνω που είναι τώρα.

Η κυρία Λαγκάρντ πρόκειται να προεδρεύσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού, μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ευρωπαϊκά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί σε 4%, από το τρέχον 2,5%.

Ερωτηθείσα για το λεγόμενο τελικό επιτόκιο, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα» και υπογράμμισε πως «το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορεί να μειωθεί έως ότου διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός έπιασε τον στόχο»

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «είναι βέβαιο πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%» και χαρακτήρισε την υποχώρηση της αύξησης των τιμών ως «όχι σταθερή».

Τέλος η κυρία Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε υφεσιακή κατάσταση η οικονομία της ευρωζώνης, καθώς «θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν» όπως είπε χαρακτηριστικά

Αν σου άρεσε κάνε