Ο κεντρικός τραπεζίτης Γαλλίας ζητεί από την ΕΚΤ τελικά επιτόκια έως τον Σεπτέμβριο

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γαλλίας ζητεί από την ΕΚΤ τελικά επιτόκια έως τον Σεπτέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:03 Δημιουργία 01/03/23, 14:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να έχουν κορυφωθεί έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φρανσαουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Μου φαίνεται επιθυμητό να φθάσουμε στο τελικό επιτόκιο έως το καλοκαίρι, έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

«Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη Γαλλία και την Ισπανία, επιβάλλουν να είμαστε σε εγρήγορση… Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο εξάμηνο και θα μπορούσε να έχει μειωθεί στο μισό έως το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται. «Συνεπώς, κανείς να δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιδράσει και πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) τα επιτόκια από τον Ιούλιο και αναμένεται να αυξηθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ακόμη, οπότε το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3%.

Χθες, οι επενδυτές αναθεώρησαν ανοδικά τα στοιχήματά τους για το επιτόκιο αυτό στο 4%, για πρώτη φορά, μετά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στη Γαλλία και την Ισπανία.

Αν σου άρεσε κάνε