Το αφεντικό της JP Morgan προβλέπει τελικό ύψος επιτοκίων 6% στις ΗΠΑ

Το αφεντικό της JP Morgan προβλέπει τελικό ύψος επιτοκίων 6% στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:58 Δημιουργία 24/02/23, 13:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα επιτόκια της Fed μπορεί να φθάσουν ακόμα και στο 6%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBC, ο κ. Τζέιμι Ντάιμον σημείωσε ότι η Fed βρέθηκε γρήγορα απέναντι σε έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και στοχεύει να αυξήσει τα επιτόκια λίγο πάνω από το 5%, αλλά είναι πιθανό να χρειασθεί να τα αυξήσει περισσότερο.

«Υποψιάζομαι ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν λίγο περισσότερο, θα μπορούσαν να φθάσουν στο 6%», είπε.

Το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται σήμερα σε ένα εύρος από το 4,5% έως το 4,75%.

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών

Μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, ο οποίος μειώθηκε οριακά στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια έως το καλοκαίρι και ότι το τελικό επιτόκιο θα κινείται από το 5,25% έως το 5,5%.

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή, με το ποσοστό ανεργίας να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley όσο οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών παραμένουν ανθεκτικές, όπως έδειξαν οι τελευταίες έρευνες συγκυρίας, τόσο η Fed θα έχει λόγο να αυξάνει τα επιτόκια για να μπορέσει να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυσκολία στη μείωση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Αν σου άρεσε κάνε