Ο πρόεδρος της Bundesbank προανήγγειλε αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

Ο πρόεδρος της Bundesbank προανήγγειλε αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:17 Δημιουργία 24/02/23, 12:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέο σήμα για σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά τον Μάρτιο εξέπεμψε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά τον Μάρτιο και θα μειώνεται αργά», τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην πόλη Μπενγκαλούρου της Ινδίας.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν αποκλείω ότι μπορεί να είναι αναγκαίες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, και πέραν του Μαρτίου», είπε ο κ. Γιοαχίμ Νάγκελ..

Αν και ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει αρκετά τους τελευταίους μήνες και διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο υψηλό επίπεδο του 5,3% τον περασμένο μήνα

Τι βλέπουν οι αγορές

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και έχει προαναγγείλει ήδη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο, ενώ οι αγορές αναμένουν τώρα περαιτέρω αυξήσεις 75 μ.β. πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο, τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, κυρίως από τις χώρες του Νότου, αντιδρούν, ζητώντας πιο μετρημένα βήματα και υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια περιορίζουν σημαντικά σήμερα την οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Νάγκελ σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά ακόμη.

Όπως είπε, θα ήταν μεγάλο λάθος αν η νομισματική σύσφιξη σταματήσει πολύ νωρίς, άποψη που συμμερίζονται και τα άλλα «γεράκια» της ΕΚΤ.

Αν σου άρεσε κάνε