Γρίφος για τη Fed οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ

Γρίφος για τη Fed οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:27 Δημιουργία 23/02/23, 20:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις «έκλεισαν» οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση οφείλεται στην αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών και τις σταθερά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας έτσι το τοπίο για τη Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κυμάνθηκαν τελικά στο 2,7%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 2,9%, για την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο.

Η αναθεώρηση αυτή αποδόθηκε στα χαμηλότερα από τα αρχικά εκτιμώμενα στοιχεία για τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών που βελτιώθηκαν σε ποσοστό μόλις 1,4% αντί του 2,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Βεβαίως, η αμερικανική οικονομία παρέμεινε για ένα ακόμη τρίμηνο σε θετικό έδαφος, έχοντας αποφύγει τα χειρότερα, όμως το γεγονός ότι είναι πιο αδύναμη από όσο είχε θεωρηθεί σαφώς δυσκολεύει τη Fed στη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής και την πρόθεση της να συνεχίσει να εστιάζει στην πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων ανεξαρτήτως του τιμήματος.

Εξάλλου, το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, δείχνοντας πως η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού ανακόπηκε έστω και προσωρινά, σημαίνει πως η Fed έχει κάθε λόγο να θεωρεί πρόωρη κάθε συζήτηση αφορά τη διακοπή της ανοδικής πορείας των επιτοκίων. Αναλόγως και ο πολύ σημαντικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που η Fed παρακολουθεί στενά σημείωσε αύξηση πέραν του αναμενόμενου, κατά 3,7% αντί της εκτίμησης για άνοδο κατά 3,2%.

Αν σου άρεσε κάνε