Πανέτα: Μικρά και προσεκτικά βήματα στις αυξήσεις των επιτοκίων

Πανέτα: Μικρά και προσεκτικά βήματα στις αυξήσεις των επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:11 Δημιουργία 16/02/23, 20:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον κίνδυνο για την πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης στην περίπτωση που τα επιτόκια ανέβουν πολύ ψηλά επισήμανε ο Φάμπιο Πανέτα σε δηλώσεις του, προσθέτοντας μάλιστα ότι για το λόγο αυτό καλό θα ήταν η ΕΚΤ να στραφεί σε μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων σύντομα.

«Το να κινηθούμε με μικρότερα βήματα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα κινηθούμε λιγότερο» σχολίασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, επισημαίνοντας πως αν διατηρηθεί η πτωτική τροχιά των ενεργειακών τιμών ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πέσει έως και στο 3% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση το αβέβαιο περιβάλλον που επικρατεί καθιστά απαραίτητο το να γίνονται μικρά και προσεκτικά βήματα, ξεκαθάρισε ο κ. Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος είναι από τις πιο μετριοπαθείς φωνές του συμβουλίου.

«Με τα επιτόκια να κινούνται σε περιοριστικό έδαφος, είναι το εύρος και η διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής που μετρά πιο πολύ» εξήγησε ο κ. Πανέτα, ισχυριζόμενος ότι με μικρότερα βήματα, ήτοι με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ μπορεί να βεβαιωθεί ότι ισορροπεί καλύτερα τα διαφορετικά στοιχεία.

Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022 και έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται και νέα αύξηση τους, κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, όπως και πιθανότατα στο συμβούλιο του Μαϊου. Όμως, οι δηλώσεις του κ. Πανέτα αντανακλούν τον αυξανόμενο προβληματισμό ανάμεσα στις μετριοπαθείς φωνές του συμβουλίου για τις επιπτώσεις μιας τόσο δυναμικής περιοριστικής πολιτικής στα επίπεδα της ανάπτυξης, αλλά και τα ρίσκα που δημιουργούνται για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός υποχωρεί και από το υψηλό του 10,6% το φθινόπωρο έπεσε στο 8,5% τον Ιανουάριο. Αν και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά, στο 5,2%.

Αυτό που ζητούν, λοιπόν, είναι η ΕΚΤ να κατεβάσει έστω το ρυθμό της με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων, όπως έκανε και η αμερικανική Fed, αλλά και να θέσει στο τραπέζι την πιθανότητα να «σηκώσει»… χειρόφρενο μετά το Μάιο. Κατά τον κ. Πανέτα, άλλωστε, το ρίσκο είναι πιο υψηλό για την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

«Το κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που ανεβάσουμε τα επιτόκια πολύ ψηλά θα είναι πολύ μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη, λόγω του τρόπου που λειτουργία η οικονομία» σχολίασε ο κ. Πανέτα αναφερόμενος στη μικρότερη δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κοινώς, αν η Fed ανεβάσει τα επιτόκια πολύ ψηλά, μπορεί πιο εύκολα να αναπροσαρμόσει την πολιτική της χωρίς να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην αμερικανική οικονομία, κάτι που δεν ισχύει για τη ζώνη του ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε