Εξαγγελίες Μητσοτάκη για συνταξιούχους, ρύθμιση χρεών αγροτικό πετρέλαιο

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για συνταξιούχους, ρύθμιση χρεών αγροτικό πετρέλαιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:00 Δημιουργία 14/02/23, 15:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ενίσχυση για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έκτακτο βοήθημα θα είναι κλιμακωτό και θα κυμαίνεται από 200 – 300 ευρώ. Η κλιμάκωση του ποσού, όπως είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξαρτάται από το ύψος της σύνταξής τους και τυχόν αύξησης που έλαβαν στην σύνταξη τους.

Θα υπάρχει δηλαδή, μικτό σύστημα για την κλιμάκωση του ποσού – καθώς θα παίζει ρόλο τόσο το ποσό της σύνταξης, όσο και το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Δηλαδή:

-συνταξιούχοι με υψηλή σύνταξη και μικρή προσωπική διαφορά (άρα μεγάλη μηνιαία αύξηση) θα λάβουν μικρότερα ποσά

-συνταξιούχοι με χαμηλή σύνταξη και μεγάλη προσωπική διαφορά (άρα μικρή μηνιαία αύξηση) θα λάβουν τώρα μεγαλύτερα ποσά

Αναφερόμενος στην αδικία στους συνταξιούχους δήλωσε: «Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων, γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον προβληματισμό μου για όσους θεσμοθέτησαν την προσωπική διαφορά και σήμερα φωνάζουν. Υπήρχαν αδικίες. Υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση. Έχουμε καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση. Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο. Θα υπάρχει έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω μεταξύ 200 και 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους. Συγκεκριμένες εξαγγελίες αύριο στις 11:00 από το οικονομικό επιτελείο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ. Εκτιμούμε ότι το κόστος θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή. Οι συνταξιούχοι έχουν και κρίση και μνήμη και ξέρουν ποιοι έκοψαν τις συντάξεις τους. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της».

Εκτοξεύοντας, δε, βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, του καταλόγισε πως «πετσόκοψε τις συντάξεις» και σημείωσε πως η «προσωπική διαφορά» ήταν δημιούργημα του «νόμου Κατρούγκαλου». Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνταξιούχοι και με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.

Το έκτακτο επίδομα θα είναι οριζόντιο και θα αφορά περίπου 140.000-150.000 συνταξιούχους με αποδοχές 800-1000 ευρώ οι οποίοι:

-Δεν έλαβαν καμία αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά

-Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.

– Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι αυτούς στο μέλλον.

Αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει (μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο) η βάση των δικαιούχων θα διευρυνθεί. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, το μπόνους θα δοθεί κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Ετσι οι μεγάλες συντάξεις θα λάβουν μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 250 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα.

Ρυθμίσεις χρεών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων οφειλών προς εφορία και Ταμεία των 100, 120 και 72 δόσεων για όσους τις έχασαν μέσα στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Δικαιούχοι είναι πάνω από 350.000 οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις και τις έχασαν στην πορεία λόγω της ακρίβειας. Προϋπόθεση είναι να πληρώσουν δύο δόσεις μαζεμένες για να ενταχθούν.

Ταυτόχρονα εξήγγειλε νέα ρύθμιση χρεών 36-72 δόσεων για όσους δημιούργησαν νέα χρέη μέσα στην ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2021 και μετά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι τότε και δημιούργησαν φρέσκα χρέη λόγω της κρίσης του πληθωρισμού.

Το αγροτικό πετρέλαιο

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 ανακοίνωσε κ. Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Στις δηλώσεις του από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα».

Συμπλήρωσε δε, πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μηλοπαραγωγούς, ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

«Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Από κει και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επαγγελματίες αυτοί είναι αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών.

«Και βέβαια είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αύξηση έχει περάσει στον καταναλωτή» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές του γάλακτος είναι πολύ ψηλές.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτηθείς για την Τουρκία και το εάν το καλό κλίμα θα διατηρηθεί ο πρωθυπουργός εξέφρασε για ακόμη τα συλλυπητήριά του στο λαό της Τουρκίας και της Συρίας.

Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη χαρά και την υπερηφάνειά του για τους άνδρες της ΕΜΑΚ και τη συνδρομή τους στις έρευνες στη γειτονική χώρα.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα».

Αν σου άρεσε κάνε