Η UBS αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ευρωζώνη

Η UBS αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:15 Δημιουργία 08/02/23, 17:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 0,8% από το 0,2% της αρχικής της πρόβλεψης αναθεώρησε η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκε η ύφεση.

Σύμφωνα με τη UBS η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες του 2022, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται 0,1% αντί της μείωσης που αναμενόταν αρχικά.

Η ανάκαμψη θα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική όσο θα μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά με δεδομένο ότι θα συνεχίζεται ο αρνητικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «θα πρέπει πιθανόν να περιμένουμε έως το 2024, όταν θα αρχίσει να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική, για μία πιο ισχυρή ανάκαμψη», αναφέρει σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία, Ντιν Τέρνερ.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Η UBS εκτιμά ότι μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση 50 μ.β. τον Μάρτιο, όπως την προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ και σε μία περαιτέρω αύξηση, πιθανόν 25 μ.β. τον Μάιο, με την οποία θα κλείσει ο ανοδικός κύκλος.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος να αυξηθούν και άλλο τα επιτόκια, για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα εστιάσουν την προσοχή τους στην επίπτωση που θα έχουν οι μισθολογικές αυξήσεις στις τιμές και

Δεύτερον, επειδή η αγορά εργασίας αναμένεται να μείνει σφιχτή, κάτι που θα κρατήσει την κεντρική τράπεζα σε τροχιά αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

«Η όποια ένδειξη ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται σε μη αποδεκτά επίπεδα μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ΄ ότι θεωρούμε σήμερα».

Η νομισματική πολιτική του 2024

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη αποτελέσματα καθώς μειώθηκε η ζήτηση τραπεζικών δανείων και συνεπώς «υπάρχει μικρή ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα».

Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ, δηλαδή μείωση των επιτοκίων της, η UBS βλέπει από το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν τα στελέχη της θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. Οι μειώσεις των επιτοκίων προβλέπεται να γίνουν με σταθερά βήματα των 25 μ.β. κάθε τρίμηνο έως ότου υποχωρήσουν στο 1,5% το 2025.

Γιατί η Ευρωζώνη τα πήγε καλύτερα

Αναφερόμενη στους λόγους που η οικονομία της Ευρωζώνης κινήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο στους τελευταίους μήνες του 2022, η UBS σημειώνει:

-Πρώτον, οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 80% σε σχέση με τα υψηλά του Αυγούστου και είναι σήμερα χαμηλότερες από τα προπολεμικά επίπεδα.

-Δεύτερον, οι κυβερνήσεις συνέχισαν να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης

-Τρίτον, αμβλύνθηκαν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Επιπλέον, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας δίνει πρόσθετη εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η έκθεση στο γεγονός ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν στο άνω όριο των προσδοκιών. Αυτό, σημειώνει, έχει σημασία και για τις μελλοντικές τιμές, καθώς η Ευρώπη είναι σε τροχιά να βγει από τον χειμώνα με αποθέματα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Με πληροφορίες από Imerisia. gr

Αν σου άρεσε κάνε