Έρευνα της ΕΚΤ για εισοδήματα και πληθωρισμό - Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

Έρευνα της ΕΚΤ για εισοδήματα και πληθωρισμό - Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:41 Δημιουργία 07/02/23, 15:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μικρό καλάθι για την αύξηση των εισοδημάτων τους κρατούν οι καταναλωτές στην έρευνα προσδοκιών πραγματοποιείται κάθε μήνα από την ΕΚΤ σε Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες περιμένουν πληθωρισμό της τάξεως του 5% το 2023, στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο παρέμειναν αμετάβλητες στο 5%, ενώ για την επόμενη τριετία αυξήθηκαν ελαφρά στο 3% έναντι 2,9% τον Νοέμβριο, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτωτική τάση. Ο διάμεσος αισθανόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών για το προηγούμενο 12μηνο ήταν 9,9%, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σε αντίθεση με τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών, οι καταναλωτές αναμένουν αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων τους μόνο κατά 1% το επόμενο 12μηνο έναντι 0,9% τον Νοέμβριο.

Οι προσδοκίες για τις ονομαστικές δαπάνες που θα κάνουν στο επόμενο 12μηνο υποχώρησαν ελαφρά στο 4,2% από 4,3% τον Νοέμβριο, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο των προσδοκιών τους για τις αυξήσεις των τιμών.

Οικονομία και ανεργία

Οι καταναλωτές είναι πλέον λιγότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, προφανώς λόγω και της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, αναμένοντας μία ύφεση 1,5% έναντι 2% που ανέμεναν τον περασμένο μήνα.

Η σχετική αυτή βελτίωση συνοδεύθηκε και από τη μείωση των προσδοκιών τους για την ανεργία στο 11,9% από 12,4% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές των κατοικιών

Οσον αφορά την αύξησης της τιμής της κατοικίας τους στο επόμενο 12μηνο, οι προσδοκίες των νοικοκυριών συνέχισαν να κινούνται περί το 3%.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο ίδιο διάστημα παρέμειναν σταθερές στο 4,8%, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις αρχές του 2022.

Αν σου άρεσε κάνε