Υψηλό 15 ετών για τα επιτόκια στην Αγγλία μετά τη νέα αύξηση κατά 0,5% από την BoE

Υψηλό 15 ετών για τα επιτόκια στην Αγγλία μετά τη νέα αύξηση κατά 0,5% από την BoE

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:58 Δημιουργία 02/02/23, 18:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατά 0,5% αύξησε για μια ακόμη φορά το βασικό επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, εφόσον επιμείνει το πληθωριστικό φαινόμενο.

Η πλειοψηφία των μελών της νομισματικής επιτροπής της BoE τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των επιτοκίων στο 4% -από 3,5% προηγουμένως- θεωρώντας ότι οι ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό είναι πιθανό να διατηρήσουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας σηματοδότησε την 10η αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021, τα οποία πλέον ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (υψηλό 15 ετών).

Φυσικά, αυτή η σφιχτή νομισματική πολιτική έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση. Όμως, σύμφωνα με την BoE, η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι ηπιότερη και συντομότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η μείωση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σχεδόν κατά 1% και θα διαρκέσει για περίπου πέντε τρίμηνη (έως το α’ τρίμηνο του 2024). Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ύφεση έως 2,9% με διάρκεια οκτώ τριμήνων.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι ελλείψεις σε εργαζόμενους και οι ανοδικές τάσεις στους μισθούς συντηρούν το σενάριο των ανατιμήσεων. Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 10%.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αποκλείει να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια, τα οποία είναι πιθανό να φθάσουν στην περιοχή του 4,5%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε κατά 25 μονάδες βάσης το εύρος των επιτοκίων, το οποίο πλέον καθορίζεται στο 4,5% – 4,75%. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (στο 3% από 2,5% προηγουμένως).

Αν σου άρεσε κάνε