Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% ανακοίνωσε η FED

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% ανακοίνωσε η FED

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:44 Δημιουργία 01/02/23, 22:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), για όγδοη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αν και η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες, η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός «έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, όμως παραμένει υψηλός».

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 6,5% σε ετήσια βάση.

Τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον σε ένα εύρος 4,50-4,75%. «Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν μια μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής» ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023.

Η συνέντευξη Πάουελ

Επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.

Ο Πάουελ επαναλάμβανε σχόλια από προηγούμενες εμφανίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Fed παραμένει «σθεναρά προσηλωμένη» στη μείωση του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των επιτοκίων, επανέλαβε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός στους καταναλωτές και στην αγορά εργασίας. «Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν», είπε ο Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ αναγνώρισε ότι υπήρξαν θετικές ενδείξεις στις πρόσφατες εκθέσεις για την απασχόληση, ακόμη και ενώ τα δεδομένα για την εργασία παρέμειναν ισχυρά, αλλά είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε.

«Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σε βάρος της αγοράς εργασίας», είπε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού. Είπε ότι η πτώση στις τιμές των αγαθών και τα στοιχεία που δείχνουν την πρόσφατη χαλάρωση της αγοράς ενοικίασης κατοικιών ως «καλή ιστορία».

Παρά την επιθετική στάση στην αύξηση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed κ. Πάουελ.

«Θα έλεγα ότι η εστίασή μας δεν είναι σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις αλλά σε συνεχείς αλλαγές σε ευρύτερες οικονομικές συνθήκες», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης.

«Και κατά την κρίση μας δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια αρκετά περιοριστική πολιτική στάση, γι’ αυτό λέμε ότι αναμένουμε συνεχείς αυξήσεις», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε