«Κούρεμα» στις επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο Σκρέκας

«Κούρεμα» στις επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο Σκρέκας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:41 Δημιουργία 31/01/23, 13:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο -συγκριτικά με τον Ιανουάριο- ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις οφείλεται στις τιμές ρεύματος που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι και είναι σημαντικά μειωμένες έως και κατά 65% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται μόλις στα 95 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση δεν υπάρχει τον Φεβρουάριο για το φυσικό αέριο. Επιδότηση επίσης δεν υπάρχει για υψηλές καταναλώσεις πάνω από τις 500kWh στα νοικοκυριά εκτός κι αν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι. Δηλαδή, όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση και δεν πετύχουν εξοικονόμηση 15% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021 θα πληρώσουν:

-Τιμή με επιδότηση 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις πρώτες 500kWh

-Την τιμή της αγοράς χωρίς επιδότηση για τις έξτρα κιλοβατώρες πάνω από τις 500

Επιδοτήσεις υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, αλλά μικρότερες οπό ότι για τα νοικοκυριά και οριζόντιες ανεξάρτητα από την παροχή ισχύος. Ειδικές επιδοτήσεις δεν υπάρχουν για τους φούρνους.

Νοικοκυριά

Ειδικότερα όσον αφορά στα νοικοκυριά :

-Για τις πρώτες 500kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh (40 €/MWh) από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο, λόγω και της κάθετης πτώσης της αρχικής λιανικής τιμής. Η κατηγορία αυτή αφορά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

-Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Δηλαδή, καταργούνται οι επόμενες δυο κλίμακες κατανάλωσης (500 - 1.000 kWh και πάνω από 1.000kWh) και για τις καταναλώσεις πάνω από 500 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά - αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση - ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση.

-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh

Επαγγελματικά Τιμολόγια και Επιχειρήσεις

-Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 €/MWh.

-Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Τι είπε ο υπουργός

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Με αυτή την πολιτική μας επιλογή, καταφέραμε να απομακρύνουμε από την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο. Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές.

Η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο όμως, δεν έχει τελειώσει. Κι εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι θα είμαστε δίπλα τους για όσο διάστημα διατηρηθεί η αστάθεια. Ήμασταν δίπλα τους στα πολύ δύσκολα, τον περασμένο Αύγουστο, που διαθέσαμε 1,1 δισ. ευρώ. Ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο που διαθέσαμε 1,9 δισ. ευρώ. Στηρίξαμε την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα που διαθέσαμε συνολικά ως τώρα 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ίδιο δίπλα σε όλους θα είμαστε και τον Φεβρουάριο, που τα τιμολόγια των παρόχων είναι χαμηλότερα κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο.

Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και θωρακίζοντας την κοινωνία από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης».

Αν σου άρεσε κάνε