Μειωμένες αναμένονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

Μειωμένες αναμένονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:25 Δημιουργία 30/01/23, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις 9.30 το πρωί της Τρίτης θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περιοριστούν οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Φεβρουάριο σε νοικοκυριά και αγρότες. Οι κρατικές εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις οδεύουν προς απόσυρση καθώς τα αρχικά τιμολόγια για τους επαγγελματίες που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, κινούνται σχεδόν στα επίπεδα που έπεφταν το προηγούμενο διάστημα μετά τις κρατικές εκπτώσεις, στην περιοχή δηλαδή των 20 λεπτών την κιλοβατώρα.

Ο μέσος όρος της τελικής ανταγωνιστικής χρέωσης (μετά την επιδότηση) για επιχειρήσεις έως 35 kVA τον Ιανουάριο διαμορφώνεται σε 0,192 €/KWh για κατανάλωση έως 2.000 KWh και σκαρφαλώνει στα 0,35 €/KWh για πάνω από αυτό το όριο, εκτός από τους φούρνους για τους οποίους παραμένει στα 19 λεπτά περίπου, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο ο μέσος όρος της αρχικής χρέωσης για τους εμπορικούς καταναλωτές, διαμορφώνεται σε 0,211 €/KWh.

Συνεπώς, εφόσον προχωρήσει το σχήμα χωρίς επιδοτήσεις, κερδισμένες θα είναι όλες οι επιχειρήσεις έως 35 kVA που έχουν υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 KWh, ενώ χαμένες θα είναι όσες έχουν χαμηλές καταναλώσεις, ενδεχομένως και οι φούρνοι, αν δεν τύχουν ειδικής μεταχείρισης όπως συνέβη τον Ιανουάριο.

Μείωση επιδοτήσεων και εξοικονόμηση πόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ανάσα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει αναλάβει την καταβολή των επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκύπτει για τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των προμηθευτών ρεύματος που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου, δεν απαιτούν παρά ελάχιστη επιδότηση στην τιμή.

Ετσι από τα 470 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο και τα 840 εκατ. το Δεκέμβριο για τον επόμενο μήνα αναμένονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ όπως και οι άλλοι πάροχοι, ανακοίνωσαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ως συνέπεια της ραγδαίας πτώσης στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Το κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά καθορίζεται από τις τιμές των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου του Ιανουαρίου παρέσυραν προς τα κάτω τις τιμές ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι μειωμένες τιμές δεν θα φανούν, ωστόσο, στους καταναλωτές, αφού οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ούτως ή άλλως διατηρούν κάθε μήνα τις τιμές για τος καταναλωτές σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων προς τα νοικοκυριά με τρόπο ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας να έχει ένα εύρος από 14 έως 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο η μείωση των τιμών θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο αφού δεν θα χρειαστούν αυτό το μήνα επιδοτήσεις.

Η πτώση των τιμών του Φεβρουαρίου σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια για τα νοικοκυριά αγγίζει το 60%.

Αν σου άρεσε κάνε