Γερμανία: Σημάδι ύφεσης η υποχώρηση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο

Γερμανία: Σημάδι ύφεσης η υποχώρηση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:07 Δημιουργία 30/01/23, 15:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απροσδόκητη υποχώρηση κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανόν να εισέρχεται σε ύφεση, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητας Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν εκτιμήσει ότι η γερμανική οικονομία θα έμενε στάσιμη.

Το τρίτο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4%, λόγω των σημαντικών καταναλωτικών δαπανών, και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Η μείωση το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι μια ύφεση -που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης- είναι πιο πιθανή, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ανέφερε ότι η κατάσταση στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά.

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023 και τώρα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, έναντι της φθινοπωρινής πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,4%.

Αν σου άρεσε κάνε