Ανησυχία για τα εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Ανησυχία για τα εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:47 Δημιουργία 25/01/23, 20:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με την έναρξη της νέας χρονιάς καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας πως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, αποφεύγοντας ακόμα και το σενάριο της ύφεσης.

Ειδικά η Γερμανία φαίνεται τελικά πως θα αποφύγει το τέλμα της ύφεσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η πίεση προς την αγορά και τις επιχειρήσεις της περιοχής έχει καταλαγιάσει με φόντο την επιβράδυνση της δραστηριότητας και την υποχώρηση της κατανάλωσης.

Η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, καθώς θα ξεδιπλώνονται οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όμως, οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η Refinitiv στους υπολογισμούς της εκτίμησε ότι τα έσοδα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο μόλις κατά 0,9% για το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας έτσι μια εντυπωσιακή... βουτιά σε σχέση με το 27,4% της αύξησης του τρίτου τριμήνου.

Στα επίπεδα αυτά θα καταγράψουν το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2000.

Όσον αφορά τα κέρδη, η εταιρεία αναλύσεων «βλέπει» μέσο όρο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 μόλις στο 9,5%.

Μάλιστα, όταν εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, ο εκτιμώμενος μέσος όρος κερδοφορίας πέφτει σχεδόν στο μισό, στο 4,6% με μέσο όρο βελτίωσης των εσόδων μόλις κατά 0,3%.

Βεβαίως, οι χλιαρές αυτές προοπτικές δεν έχουν εμποδίσει μια δυναμική ανάκαμψη του δείκτη STOXX 600 μετά το δύσκολο 2022. Με τα κέρδη του για το μήνα να κυμαίνονται στο 6,5%, ο δείκτη καταγράφει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2015. Όμως, αυτό στηρίζεται περισσότερο στις εκτιμήσεις πως οι οικονομίες θα κινηθούν καλύτερα, επιτρέποντας και στις επιχειρήσεις να αναρρώσουν μετά το «μαύρο» 2022.

Το πρώτο μεγάλο κύμα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε