Ο πόλεμος στην Ουκρανία «χτύπησε» και το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «χτύπησε» και το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:56 Δημιουργία 25/01/23, 19:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κάθετη πτώση στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας καταγράφεται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων από τη Ρωσία γίνονται ιδιαίτερα ορατά τους τελευταίους μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικά προσαρμοσμένες αξίες, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζει η Eurostat.

Ειδικότερα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, μειώθηκε από 6,4% σε 3,8% μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκαν από 2,3% σε 1,1%. Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2022 στα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά και τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές απο χώρες εκτός της ΕΕ για έξι σημαντικά προϊόντα, καταγράφηκε μεγάλη μείωση στον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον σίδηρο και το ατσάλι, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση όσον αφορά το νικέλιο. Μεταξύ του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις εισαγωγές άνθρακα (από 45% σε 13%), στο φυσικό αέριο (από 36% σε 18%), στα λιπάσματα (από 29% σε 17%) και στον σίδηρο και το ατσάλι (από 16% σε 5%).

Αν σου άρεσε κάνε