Η UBS «φουσκώνει» τα πανιά της Ευρωζώνης

Η UBS «φουσκώνει» τα πανιά της Ευρωζώνης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:52 Δημιουργία 23/01/23, 19:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σαφώς πιο αισιόδοξη για την ευρωπαϊκή οικονομία δηλώνει πλέον η UBS, η οποία σπεύδει να ενταχθεί στο «άρμα» των επενδυτικών οίκων που αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ και «σβήνουν» το σενάριο της ύφεσης.

Πιο αναλυτικά, σε νέο report για την παγκόσμια οικονομία, η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, χάρη στις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και στη δημοσιονομική στήριξη, η οποία έχει αποτρέψει τα χειρότερα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το βασικό σενάριο για ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023 υπόκειται σε ανοδικές πιέσεις, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία ενδεχομένως να «κλείσει» σε σταθεροποιητικό ή -έστω και- οριακά βελτιωμένο επίπεδο στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω ανάκαμψη δε, περιμένει για το β’ και στο γ’ τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της UBS, ο ήπιος χειμώνας έχει συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε οι αποθήκες φυσικού αερίου να παραμείνουν γεμάτες, κάτι το οποίο συνδράμει στην υποχώρηση των τιμών (κάτω των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας).

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά μεγέθη και οι έρευνες οικονομικού κλίματος έχουν αποδειχθεί ισχυρότερες του αναμενόμενου, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα διατηρήσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική για «ορισμένο χρονικό διάστηκα ακόμη», με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. Υπό αυτό το πρίσμα, έρχεται να αναθεωρήσει σε «neutral» -από «preferred» προηγουμένως- τη σύσταση για το ευρώ.

Άλλωστε, όπως εξηγεί στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης (9,2% τον Δεκέμβριο), ο λεγόμενος «σκληρός» ή «υποκείμενος» δείκτης (εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων) αυξήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (5,2%). Την ίδια ώρα, η ίδια η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις μισθών τα επόμενα τρίμηνα θα παραμένουν «πολύ ισχυρές» σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.

Όλα αυτά, εύλογα, διατηρούν την επιφυλακτικότητα για την πορεία του πληθωρισμού, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί την πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Φρανκφούρτης είναι προγραμματισμένη για τις 2 Φεβρουαρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμη μία παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 2,5%).

Η UBS, μάλιστα, δεν αποκλείει το τελικό ύψος των ευρωπαϊκών επιτοκίων να φθάσει έως και το 3,5%.

Αν σου άρεσε κάνε