Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Ένωση Τραπεζών για τις αποζημιώσεις από τις ηλεκτρονικές απάτες

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Ένωση Τραπεζών για τις αποζημιώσεις από τις ηλεκτρονικές απάτες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:49 Δημιουργία 13/01/23, 19:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνάντηση με τον προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) υπό τον πρόεδρό της, Βασίλη Ράπανο, είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών από ηλεκτρονικές απάτες μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking, το γνωστό και ως phising, έτσι ώστε να διασφαλιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των καταναλωτών και η συνεργασία τους με τις τράπεζες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις αντιρρήσεις των τραπεζών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται υπό διαβούλευση και συγκεκριμένα στις διατάξεις που τις υποχρεώνει να αποζημιώνουν –υπό προϋποθέσεις και για ποσά άνω των 1.000 ευρώ– τους πελάτες τους που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Η σχετική διάταξη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Προβλέπεται ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Δηλαδή εφόσον σε κάποιον καταναλωτή κλαπεί η κάρτα και με αυτή πραγματοποιηθούν αγορές 300 ευρώ, μέχρι το μπλοκάρισμα της από την τράπεζα, η τράπεζα θα καλύπτει τα 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση, ότι θα έχει γίνει δήλωση απώλειας της κάρτας.

Ανάλογες υποχρεώσεις θα υπάρχουν και στην περίπτωση απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έτσι εάν υπάρξει υποκλοπή κωδικών του e-banking ενός καταναλωτή ή τα στοιχεία της κάρτας του, με τη διάταξη που εισάγεται για ζημιά έως 1.000 ευρώ θα είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής, ενώ για την επιπλέον ζημία τα πιστωτικά ιδρύματα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες στο εξής θα πρέπει να βάλλουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στόχος η ασφάλεια των συναλλαγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και αναζητήθηκε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Έτσι, οι τράπεζες δεν θα υποχρεούνται να αποζημιώσουν τα θύματα «ηλεκτρονικής απάτης» εφόσον πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών. Αρμόδιες πηγές απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης έλεγαν πως «απαντήθηκαν όλες οι απορίες και οι ενστάσεις» που κατέθεσαν κατά τη δημόσια διαβούλευση οι τράπεζες με τους εκπροσώπους τους στη σημερινή συνάντηση «να δείχνουν ότι ικανοποιούνται».

«Πρόθεση του νομοσχεδίου δεν είναι να βάλει απλά να πληρώνουν οι τράπεζες τη ζημιά. Πρόθεση είναι να τις κάνει να επενδύσουν περισσότερο στην ασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους και υπάρχουν πολλές ιδέες γι αυτό. Απ’ το να απαιτούνται επιπρόσθετοι ειδικοί κωδικοί για να εκτελεστεί πχ μία μεγάλη συναλλαγή είτε περισσότερα βήματα για την ταυτοποίηση του χρήστη που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα», εξηγούσαν οι συγκεκριμένες πηγές.

«Εφόσον λοιπόν οι τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους και επενδύσουν στην ασφάλεια δεν θα είναι έκθετες απέναντι στους ίδιους τους πελάτες τους και στο νόμο», πρόσθεταν. Σημείωναν δε πως ίσως υπάρξει μία πιο αναλυτική περιγραφή στη σχετική διάταξη που θα καθορίζει ακριβώς την υπευθυνότητα των τραπεζών πέραν της γενικής περιγραφής που υπάρχει σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με επιστολή της προς τον κ. Γεωργιάδη, την οποία κοινοποίησε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, εξέφρασε την αντίθεση της στην διάταξη αυτή αναφέροντας ότι δημιουργεί σημαντικά ζητήματα και θα οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε